Megtámadták a Kézműáru rt. megalakulását

A Kézműáru rt. felől több fővárosi lap a napokban szenzácziós hir gyanánt közölte, hogy ennek a társaságnak a megalakulását a törvényszékhez intézett beadványban megtámadták, mert a megalakulás állítólag nem történt volna a törvényszabta formaságok betartásával és különösen nem lett volna az alakuló közgyűlésig a részvénytőke 30%-a, mint azt a törvény előirja, befizetve.

Ennek a szenzácziós hirnek nincs komoly alapja.
Mert igaz ugyan, hogy a társaság egy elbocsátott tisztviselőjének kezdeményezésére ilyen tartalmu beadványt intéztek a törvényszékhez, de eltekintve attól, hogy ennek aláirói, egy mindössze egy szavazattal rendelkező részvényes és egy olyan aláiró, akit még szavazati jog sem illet meg, mert befizetéseit még máig sem teljesítette, nem tekinthetők komoly embereknek.

A megtámadás maga is tökéletesen alaptalan, mert a 250,000 K alaptőkéből az alakuló közgyűlés napjáig 216,000 K volt a Magyar kereskedelmi rt.-nál, a megtámadott társaság bankjánál, befizetve; ma pedig már – egy elenyészően kis összeg kivételével – az egész tőke be van fizetve, amiről minden érdeklődő a nevezett pénzintézetnél könnyen meggyőződhet.

Elvakult bosszu indokolatlan műve tehát a fölfujt támadás, amelynek már csak azért sem lehet semmi eredménye, mert hiszen a megalakulás kifogásolására a törvényes határidő is régen elmult, a társaság ugyanis már 1907. szeptemberében tartotta meg közjegyző jelenlétében alakuló gyűlését és azóta kifogástalanul működik, üzletei szépen fejlődnek és máris számottevő szerepet játszik a kézműáruszakmában.

Ezt a gondos és körültekintő vezetésnek köszönhető fejlődést természetesen nem akaszthatja meg a szenzáczióvá fölfujt támadás sem.