A „női meteorológia” eszközei

Mielőtt meghatódnánk e tudományterület nagylelkűségén, mellyel a nőkhöz közelített, olvassunk tovább! Ekkor már egyértelműen kiderül, hogy a nemes gesztus mögött praktikus érdekek is meghúzódnak; no nem a szakmát művelő férfiak érdekei ezek, sokkal inkább az eszközöket gyártó vállalatoké! Lássuk, hogyan biztatják a leendő vásárlókat:


„A Lambrecht-féle poliméter a nők előtt egy új világot tár fel… A hitves, az anya, a gondos háziasszony egyaránt hasznát veszi, ha az időjárás változásai felől tájékozódást szerezhet, vagyis a bekövetkező időt megjósolhatja. Ez pedig a poliméter megtekintése után, tehát szakismeret híján is igen könnyű dolog. Egy női meteorológus valósággal nemtője lehet a községnek, a melyben lakik. Küszöbön van az az idő, mikor az időmérő műszerek mellett az idő változásait jelző eszközök is elfoglalják méltó helyüket, és minden művelt család udvarán megjelenik a poliméter és a barométer, a vagyonosabbakén pedig a csinos időjelzőoszlop, a tudomány, a közművelődés, a közegészség és a közgazdaság kimondhatatlan hasznára és hölgyeink nagyobb dicsőségére”.


Ezek után melyik „művelt család” háziasszonya ne vágyott volna például a Lambrecht-féle poliméterre (melynek segítségével nyolcféle időjárási tényező változását lehetett észlelni) vagy éppen a Wolfart-féle karbacidométerre (ami pedig egyenesen nélkülözhetetlen a betegszobákban) !?
És innen már csak egy lépés, hogy csapadék- és szélmérőkkel is fölszereljék a háztartást, például a Wild-félével – és máris foglalkozhattak „a természetbúvárlat ezen sok gyönyörűséget nyújtó ágával” is.


Akinek ezek használata sem jelent már kihívást, hozzájuthat már „egészségi meteorológiai tanácsadóhoz” is, amelyen egy mutató – az időjárás várható változásának megfelelően – felhívja a különböző betegségekben szenvedők figyelmét az esetleges rosszabbodásra.


Aki pedig ennél is „tudományosabb” alkalmatosságot szeretne, az vásároljon Wetter-telegraph-ot! Ez már igazán komoly kombinált műszer, egy valóságos „thermo-higroskóp”, ami egy egybeépített hőmérő és légnedvességmérő valamint egy barométer kombinációjából állt, s a rajta levő két műszermutató helyzetéből egyszerűen „le lehetett olvasni” a legközelebbi 24 óra időjárását. (Ennek továbbfejlesztése, a művészi kivitelű „kis meteorológiai observatórium” azonban már súlyos tízezrekbe került, ezért csak fényűző háztartások díszeként jöhetett szóba.)


Szóval: előre, hölgyek, a meteorológia és a társadalom szolgálatában! Féjünk büszke, a szomszéd pedig féltékeny lesz ránk!