Erzsébet királyné szobra Szegeden

Az utóbbi időben szokatlanul nagy számmal felállított új szobrok között kissé huzamosabb időre állít meg, mert nagyon sok szívünknek kedves emléket újít fel, Erzsébet királyné szobra, melyet szeptember 29-én lepleztek le Szegeden. S a leleplező ünnepnek ez a rendesnél nagyobb jelentősége domborodott ki a leleplezési ünnep külsőségeiben; nemcsak abban, hogy a király is elküldte rá képviselőjét József főherczeg személyében, - a mi, az uralkodó nejének szobráról lévén szó, elvégre is magától értetődik, - hanem a nagyközönségnek az új szobor iránti érdeklődésében is.

Ebben nincs semmi csodálni való. Erzsébet királyné szinte magában álló alak történetünkben, mert egész a legrégibb időkig kell visszamennünk, a míg olyan királyi hitvestársat találunk, a ki olyan mélyen s ránk nézve olyan kedvezően folyt volna be nemzetünk sorsába, mint ő.

A királynék, a kik más népek történetében olyan nagy szerepet játszanak, a mienkben alig hagytak lényegesebb nyomot. Csak Szent István feleségét, Gizellát kell ebből a sorból kivennünk s az Árpádok korából még egy-két királyi asszonyt, a kiknek szereplése azonban nem mindig tartozik történetünk legderűsebb lapjai közé, mint Vak Béla nejéé. Későbbi nagy királyaink, Nagy Lajos Mátyás nejei csak negative voltak fontos hatással fejlődésünkre: azzal t.i., hogy nem adtak fi-utódot férjüknek.

A mohácsi vész óta a Habsburg-asszonyok úgyszolván teljesen idegenek maradtak tőlünk: vajjon hány művelt magyar ember akad, nem szakbéli történettudós, a ki csak a neveiket is tudná? Legnagyobb részük soha nem is látta Magyarországot, a magyar emberről csakis a bécsi udvarba bejáratos főurak révén lehetett némi fogalma, a magyar politikáról pedig legfeljebb azon a réven szerzett tudomást, hogy sok bajt okozott a császári férjnek.

Mária Terézia az első nő a Habsburg-házból, a kihez erősebb, egyénibb kötelékek fűznek, de ő maga volt királynő, nem pedig király felesége. Azóta ismét nyomtalanul változtak királynék a magyar trónon egész Erzsébetig. S a százszor megsiratott királyné alakját csak annál kedvesebbé teszi előttünk az, hogy épen asszonyi erényeivel vette meg szivünket.