Irodalom és művészet. - Irók és költők

Azt hisszük, a Kisfaludy-társaság már nagyon régen nem fogott olyan fontos és haszonhajtó vállalkozásba , mint a mikor elhatározta , hogy sorozatos vállalatot indít meg, a melynek egy-egy kötetében a magyar és külföldi irodalom egy-egy kitűnőségének életrajzát adja. Mindenki, a ki nálunk irodalomról olvasni szokott, napról-napra érezhette, mekkora hiánya nemcsak irodalmunknak, hanem egész kulturánknak, hogy jóformán teljesen hiányoznak belőle a jól megirt életrajzi munkák.

A magyar irodalomból alig van a Gyulai két könyvén, a Mikszáth Jókai-életrajzán s RiedlFrigyes Aranyról szóló könyvén kívül ( a mely azonban nem életrajz ) valami, a mit a kezébe adhatunk bármely művelt embernek. Van ugyan egy sereg derék életrajzi munka, ezek azonban egy s más okból csak az irodalomtörténettel foglalkozóknak valók, a művelt laikust se nem érdeklik eléggé, sem nem elégítik ki az igényeit.

Külföldi írókról pedig – egy pár fordított munkán kívül – szinvonalon álló biográfiánk eddig egyáltalán nem volt, a legprimitívebb felvilágosításért is külföldi irodalmakhoz kellett fordulnunk. Ha ezt a tátongó hézagot sikerült betömni m akkor a Kisfaludy-társaság új vállalata csakugyan kulturális esemény lesz.

S hogy feladatát be is foglya tölteni, arra alapos reményt nyújt a most megjelent első négy kötet, a melynek mindegyike azt adja, a mire épen szükség van. Az első kötet Ferenczy Zoltán munkája Csokonairól, azzal a lelkiismeretes gonddal, tárgyszerettel és józan itélettel irva, mely e jeles tudósaink munkáinak legrokonszenvesebb vonása.

Szinte megdöbben az ember, ha meggondolja, hogy Csokonainak- a ki elvégre az új magyar irodalomnak első igazi költője volt és még ma is első helyei egyikén áll a magyar Parnasszusnak – máig sem volt színvonalon álló életrajza: a mit eddig kritikusaink és életrajz iróink adtak róla, csupa részlettanulmány, szakemberek számára való anyag volt.

Ha Ferenczynek sikerül könyvével megerősíteni a meglehetősen meglazult kapcsokat Csokonai és a mai magyar olvasóközönség között, már akkor is nagy dolgot művelt. A vállalat többi három kötete külföldi nagyságokkal foglalkozik.