Kardos Gyula - 1857-1908.

Január utolsó vasárnapján, Nizzában egy megtört, beteg magyar művész, Kardos Gyula, segítve egy ólomgolyótól, odaköltözött, hol nincs baj, bú, gond és nyomor.

Barátai, ismerősei szerették, becsülték mint jellemes embert, mint komoly törekvésű művészt egyaránt. A balsors csapásait nyugodtan, férfiasan türte, nem kesergett, nem panaszkodott s utolsó nagy belépéséért, mely Monte-Carló fényes jatákbarlangjába vezette: éltével fizetett.

Élete utolsó éveiben egy rögeszme nyűgözte le, biztos játékrendszerrel akart harczba szállni s a forgandó szerencse koczkájával csikarni ki a biztos megélhetést. Éltével fizetett , mint annyi száz és ezer, kit hatalmába kerített a guruló aranynak démona.

Kardos Gyula 1857-ben született, mint régi nemesi család sarja s a müncheni akadémia növendéke volt. Külföldön már szép sikerei voltak, mikor hazatért s belépett Benczúr mester iskolájába. Itthon is szívós kitartással dolgozott. Jób s a Nimfák czímű festményeivel általános elismerést vívott ki, az előbbi műve díjat is nyert. Néhány évig otthon működve, ismét Münchenbe tért vissza, hol mint „miniature” festő aratott szép sikert.

Előkelő műkereskedők szivesen fizettek nagy árakat képeiért s neve a művész-körökben igen jó hangzású lett. Nagy műgond s az aprólékos kidolgozás mellett igen szabatos rajz s roppant gondos technikai előadás jellemezték műveit. Jó néhány évet töltött szorgalmasan dolgozva Münchenben, míg egy nagyobb arczkép-megrendelés teljesítése végett hazatért s az itteni művészéletet oly vonzónak találta, hogy végleg hazatelepedett.

Élénk részt vett úgy a művészi, mint a társaséletben, s mint jeles vivős kivűló sportférfiú is széles körökben ismertté vált. Művésztársai több ízben megválasztották a tárlatok jury-jébe. Minden rábízott tisztet nagy energiával lelkiismeretesen, erős igazságérzettől áthatva teljesített. Bármily ügyben fordult hozzá barát, jó ismerős vagy művésztárs, Kardos Gyulában sohasem csalatkozott.

Mint muniature- és arczképfestő, ép oly kiváló elismerésnek örvendett itthon is, mint azelőtt Münchenben. A szépművészeti múzeum is több kiváló alkotását szerezte meg. Legutóbbi festményei közül a hölgyének udvarló spanyol nemes, a gordonka játszó, a levél olvasó, még mindnyájunk emlékezetében élhet.

Változó idők, nehéz körülmények megakasztották szépen lendült pályáját. Lappangó szervi baj támadta meg akaraterejét s mindinkább elviselhetetlenebbé vált neki a műterem levegője: a munka mind gyötrelmesebbé és kinosabbá. Nem tudott s nem akart felületes lenni, inkább nem dolgozott. Élete mind czéltalanná vált, czéltalanul élni pedig nem tudott. Inkább a halált választotta.