Mikszáth Kálmán műveinek egyöntetű kiadása

Mikszáth Kálmán műveinek egyöntetű kiadásában most egyszerre kettő hagyta el a sajtót: a Különös házasság czímű két kötetes regény s az Öreg szekér fakó hám czímű novella gyűjtemény. Fölösleges épen a mi olvasóink előtt fejtegetni, mi a magyar olvasó közönségnek Mikszáth Kálmán.

Egyedül áll ő, megrendíthetetlen tekintélylyel és népszerűséggel az élő irodalom legmagasabb helyén, a honnan csodálatos mély és egészséges egyénisége végigragyog – túlzás nélkül, tényként mondhatjuk – az egész művelt emberiségen. Az ellentétekből tépdesett.

Nagyokra törő, kis dolgokban kimerülő modern világirodalomban ő ma az egyedüli igazi képviselője a humornak, vagyis ő tudja egyedül nagy egységbe foglalva meglátni az egész életet, fölfedezni az ellentétes dolgok felett lebegő nagy harmóniát, - más szóval az ő lelkében él ma egyedül az egész világon az emberi lélek legnemesebb nedüje, a humor.

S hogy ez mennyire megnemesít mindent, a mit hatalmába kerít, arra kitűnő példa a Különös házasság, egy sok tekintetben visszás és nyomasztó elemeket rejtő házasság története, a melynek komorságát azonban annyira megfényesíti az iró előadásának csodálatosan szeretetreméltó közvetlensége, felfogásának egyszerű mélysége, embertársának sokszor szinte megdöbbentő igazsága, hogy az egész történet megemberesedik képzeletünkben.

Az Öreg szekér fakó hám-ban az iró szive nyilatkozik meg, az ellágyulás nélküli egyszerű hangon megírott apró jellemző vonások gyermekeiről úgy közelhozzák szívünkhöz az embert, lelkének eredendő finomságával, mint nagyon kevés más műve. Minek panaszkodni a mai irodalom ellen? Minek keresni benne az ellentéteket? A míg Mikszáth dolgozik a magyar közönségnek, addig méltón állunk a világ előtt, nem kell szégyenkeznünk a legfejlettebb irodalmak előtt sem.