A német flottaegyesület tevékenysége

A német flotta-egyesület eddig a világ egyik legszerencsésebb alakulása volt. Bölcsőjénél ott állottak a német birodalmat alkotó államok koronás fői. Diplomaták, miniszterek, katonák és polgárok szövetkeztek a német flotta erejének, dicsőségének emelésére. Az volt a czél, hogy a birodalom kicsinyje-nagyja megismerje egy hatalmas hadiflotta létének hasznát és a polgárság ez agitáczió kapcsán szívesen áldozzon és fizessen új és több adót a flotta föntartására. Vándorapostolok jártak az országban és hirdették szóval, millió meg millió képes brosurát szétosztva, a flotta szükségességét, a tanítók az iskolákban a haditengerészet dicsőségéről regéltek és a tanulóság első megtakarított fillérei a hazafias czél tiszteletére a flotta-egyesület pénztárába gyültek.

Miután pedig a flotta-egyesület mindig többet akar, mint a kormány, a mi természetes is, mert a flotta költségeiről nem neki, hanem a birodalomnak kell gondoskodnia, az ellentét is örökös maradt és a tengerészeti kormánynak nem egyszer nagyon is útjában volt a flottarajongók agitácziója.
Mindez azonban rég ismert és megszokott dolog és az egyesület továbbra is zavartalanul folytathatta volna munkásságát, ha az utolsó választások alatt egyik elnöke, Keim tábornok, nem kisérelte volna meg a hatalmas szervezetet választási czélokra kihasználni.

Nemcsak arról volt ebben az esetben szó, hogy az egyesülés tagjai csak oly jelöltekre szavazzanak, a kik a tengerészeti kiadások terén minden áldozatra hajlandók; Keim tábornok hozzákötötte az egyesületet Dernburg diadalmi kocsijához, nemcsak flotta, hanem gyarmatügyi rajongóvá is lett, beleavatkozott a pártok harczába és nem egy helyütt megrendítette a czentrum állását is, pedig az egyesület tagjainak egy része katolikus és híve ennek a pártnak. Az egyesület, jobban mondva Keim tábornok eme működésének nyomait a választások után sem tudták eltüntetni, mert egy hűtelen hivatalnok indiszkrécziója napvilágra hozta a tábornok kortes-leveleinek egész sorozatát. Ez volt a kezdete a mai válságnak.