Németország és monarkiánk

A „Neue Freie Presse” berlini tudósítója pénteken este érdekes hírrel lepte meg a lap olvasóit a következőket sürgönyözvén Berlinből: „Ma a német kormánytól közlemény ment Bécsbe, mely az osztrák-magyar kormánynak van szánva. Ebből a közleményből világosan kitűnik a német kormány szövetségi hűsége Ausztria-Magyarországhoz.”

A nevezett bécsi lap akkép kommentálja a német nyilatkozatot, hogy arra nem azért volt szükség, mintha Bécsben a német birodalom szövetségi hűségét egy pillanatra is kétségbe vonták volna. De hát a szandzsák-vasút tárgyalása közben Oroszország úgy franczia, mint angol részről a rokonszenvnek nagyon sok nyilvánulásával találkozott. A Reuter-ügynökségnek egy félhivatalos közleménye a szandzsák-vasút kérdésében határozottan az oroszokéval rokon nézetet nyilvánított.

Egyúttal ismételten megkisérlették úgy tüntetni föl a dolgot, mintha Ausztria-Magyarország a szandzsák-vasút ügyében Németország sugallatára indított volna akcziót. Másrészről meg Németországot az a szemrehányás érte, hogy a maczedóniai reformakczióban Ausztria-Magyarországot lanyhán támogatja. Egyszersmind az sem tagadható, hogy a viszony Ausztria-Magyarország és Oroszország között nem is formailag, de politikailag megváltozott.

Ezek a tények eléggé fontosak arra nézve, hogy szükségessé tegyék egy nyilatkozat által annak a kétségtelen feltüntetését, hogy Ausztria-Magyarország és Németorzság közt még mindig nagyon szilárd a viszony. Németország a keleti vasútak sokat hánytorgatott kérdésében határozottan Ausztria-Magyarország részére akar állani.