Véres zavargás Budapesten

Márczius 13-ikán este a nemzetközi szocziáldemokraták nagy utczai tüntetést rendeztek a titkos választói jogért a koaliczió ellen, a mely tüntetés aztán az utcza népének belévegyülésével véres zavargássá fajult.

A rendőrség már este 7 órakor kapta az értesítést, hogy a Csömöri-út tájékáról körülbelül hatszáz szocziálista vas- és fémmunkás indult el a függetlenségi pártkör elé. A főkapitányságról az inspekcziós rendőrtisztviselő erre rögtön értesítette a VII. kerületi kapitányságot a veszedelemről. Sajó Sándor rendőrtanácsos vezetésével azonnal kivonult egy csapat gyalogos- és lovasrendőr, hogy az esetleges zavargásokat megakadályozza.

A szakszervezetekben, csaknem valamennyiben gyűlést tartottak ez este a szocziálisták és elhatározták, hogy tüntetni fognak a kormány ellen. Az első csoport a Verseny-utczán keresztül, a Csömöri-úton haladt el, majd kisebb tömegekben a mellék-utczákon keresztül jutottak ki az Erzsébet-körutra. Itt azonban már vártak rájuk a VII. kerületi kapitányság rendőrei. A felvonulást azonban a szocziálisták olyan ügyesen rendezték, hogy a forgalmas köruton nem tünt fel a jelenlétük. Belevegyültek a sétáló közönség közé és csak akkor tömörültek egy tömegbe, mikor valamelyikök egyetlen kődobással bezúzta a függetlenségi párt helyiségének egyik ablakát.

Erre aztán a rendőrök nekirontottak a tömegnek. Lesöpörték a gyalogjárót és szétverték a tüntetőket.