Gyilkos merénylet Ausztriában: megölték a galicziai helytartót

Nagy feltünést és megdöbbenést keltett véres merénylet történt április 12-én Lembergben. Egy, az ifjú ruthén párthoz öt lövéssel megölte Potocki grófot, Galicziának erélyességéről híres helytartóját.
A fiatal merénylőt politikai bosszú indította tette elkövetésére. Potocki helytartót vádolták tudniillik az ifjú ruthének az ő pártjuk elnyomásával s azon erőszakosságokkal, melyeket különösen a legutóbbi tartománygyűlési választások alkalmával követtek el ellenök.

Az ifjú ruthének, vagy az Ukraina-párt (mert a régi Ukraina valamilyen formában való visszaállítására törekszik) az ó-ruthénekkel szemben, a kik a lengyelekkel való béke hívei, irtó háborút hirdetnek úgy a lengyelek, mint az oroszok ellen s mindenkép azon voltak, hogy a legutóbbi tartománygyűlési választásokon túlsúlyra jussanak az árulóknak tartott ó-ruthénekkel szemben. Ezt azonban megakadályozta – tartva a radikális nemzetiségi törekvéstől – a galicziai tartományi hatalom s ezért forralt bosszut Potocki ellen Sicynszki.

Gróf Potocky Ádám András grófhelytartó április 12-én déli 12 órakor audiencziát adott, a melyre egy Sicynszki Miroslaw nevű diák is jelentkezett. A diákra két óra felé került a sor s a hogy az elfogadó terembe lépett, három revolverlövés dördült el. A lövések közül kettő találta a helytartót, a ki halálosan megsebesült.