A marokkói helyzet

Tangerből az a hír érkezik, hogy Mulej Hafid ellenszultánnak két küldöttje elutazott az „Oldenburg” hajóval; május 9-én érkeznek Hamburgba és onnan tovább utaznak Berlinbe, a hol át fogják adni a német kormánynak Mulej Hafid levelét. A küldöttség czélja, hogy rábirja a hatalmakat, hogy ismerjék el Marokkó semlegességét és ne avatkozzanak ennek az országnak belső dolgaiba.

Mulej Hafid némely hatalom viselkedésében az összes államok által respektált nyilt ajtó politikájának fenyegetését látja. Tiszteletet akar szerezni az összes szerződéseknek és elvállalt kötelességeknek. A küldöttek azt mondják, hogy Mulej Hafid barátságos érzülettel viseltetik az idegenek iránt, a minek sokszor bizonyságát adta helytartó korában.

  

Arra a kérdésre, vajjon nem viseltetik-e Mulej Hafid legalább a francziák ellen gyűlölettel, a küldöttek azt felelték, hogy épen ellenkezőleg, Mulej Hafid mindig kerülte a franczi csapatokkal való harczot. A küldöttek azt hiszik, hogy Mulej Hafid már ma vagy holnap Mekinében lesz, s ott a francziák által megszállott helyek kivételével, föltétlen ura lesz egész Marokkónak. Mindenekelőtt arról fog intézkedni, hogy a kereskedők visszatérjenek a városokba és folytassák üzletüket.