A parasztpárt kongresszusa

Az Achim L. András vezetése alatt álló alföldi Parasztpárt és Földmivelő Szövetség pünkösd két napján tartotta kongresszusát Békéscsabán. Négyszáz község 963 küldöttel képviseltette magát. Résztvett a kongresszuson a Nyugatmagyarországi radikális párt, az Országos Földművespárt, a Nyugatmagyarországi Parasztpár, a Biharmegyei Földmunkás-Szövetség. A tót és oláh nemzetiségi pártot Hodzsa Milán és Vlád Aurél országgyűlési képviselők reprezentálták. Először a vezetőséget alakították meg. Elnökké egyhangulag Achim Andrást választották, társelnökök lettek: Lehóczky Mihály (Tót-Komlós), Zalkay Lajos szerkesztő (Pozsony), Pető Sándor (Békéscsaba), Pokrócz Ferencz (Balmazujváros), K. Horváth Sándor (Orosháza), Farkas Antal és Kovalovszky András (Doboz). Achim András megigérte, hogy kettőzött erővel fog harczolni a népjogokért, a melyeket a tőke el akar tiporni.

Zalkay Lajos az igazságtalan adókról, Pokrócz Ferencz és mások a parasztság bajairól, Orosz Mihály ötvenkét község nevében a közigazgatási tisztviselők visszaéléseiről beszélt. Elmondta, hogy Tiszaföldvárról egy földmunkást azért bocsátottak el a szolgálatból és birságolták meg, mert nem akart imádkozni, gyónni és áldozni. Schwimmer Rózsát, a feministák elnökét Balmazujvároson le akarták tartóztatni. Mandula László románul beszélt, majd Pető Sándor üdvözölte a szervezkedést. Vlád Aurél és Hodzsa Milán ezután a nemzetiségi elnyomatásról szónokoltak és biztosították a magyar parasztokat jóakaratukról.

Achim azt indítványozta, hogy kongresszus hódoló üdvözletet küldjön a királynak. A távirat így szól:
Ferencz József Magyarország királyi ő felségének Wien. A Békéscsabán gyülésező magyarországi parasztpárt kongresszusa hódolattal üdvözli a népállam alapját képező általános, egyenlő és titkos választójog fejedelmét, a megalkotandó igazi alkotmány atyját, I. Ferencz Józsefet, Magyarország dicsőséges királyát. Felséged hűséges alattvalói nevében Achim L. András elnök.
Hodzsa Milán ellenezte az üdvözlést, mert szerinte a király gördít akadályokat a nemzetiségiek békés összeműködése elé. Pető Sándor és Vlád Aurél helyeselték a hódolást. A túlnyomó többség is ezen az állásponton volt. Horváth István (Nagyvárad) a parasztság gazdasági helyzetéről, Boros-Brindus Mihály a politikai helyzetről beszélt, de Sailer Elek főszolgabíró megvonta tőle a szót.

Hétfőn délelőtt Lehóczky Mihály nyitotta meg a kongresszust. A mikor Ujlaki Sándor egy verset akart elszavalni és a párt vörös zászlóit behozták, a főszolgabíró így szólt:
- Ha nem távolítják el a zászlókat, azonnal feloszlatom a kongresszust.
Erre kivitték a zászlókat. Pető Sándor ellenző felszólalása után kimondották, hogy ha a kormány nem terjeszti be őszszel az általános, titkos választójog reformját, egynapos tömegsztrájkot rendez a párt. Végül elfogadtak egy határozati javaslatot, mely szerint nemi különbség nélkül minden 20 évet betöltött állampolgár választójoggal birjon. Hétfőn délután Pető Sándor képviselő beszámoló-beszédet mondott.