Az angol király és orosz czár találkozása

Az orosz vizeken, Revalnál junius 9-én megtörtént az angol király és orosz czár találkozása, a melyet oly nagy érdeklődéssel várt a politikai világ. A czár csónakon sietett az angol királyi hajóra, vendége üdvözlésére s rövid idő mulva az angol királyi pár egész kiséretével az orosz császári hajóra ment, a hol a czári család tagjai fogadták. Edvárd király szokatlanul nagy kisérettel jött, a mi szintén látogatásának kiváló jelentősége mellett szól.

Kiséretében ott volt Hardinge külügyi államtitkár, a ki már mindjárt alkalmat talált rá, hogy egy óra hosszat tanácskozzék Izvolszky orosz külügyminiszterrel. Természetes dolog, hogy a tanácskozáson politikáról volt szó s Hardinge és Izvolszki meghányták-vetették mindazokat a nagy kérdéseket, a melyek a két ország érdekeit érintik s a melyek a találkozást létrehozták. Edvárd király ezalatt Sztolipin miniszterelnökkel beszélgetett.

Mint a beavatottak határozottan tudni vélik, a revali találkozásnak közvetlen eredménye Anglia és Oroszország megegyezése a maczedóniai kérdésben. Ezt irják az angol lapok s ezt hangoztatja egy orosz félhivatalos jelentés is, a melyet ma adtak ki s a mely hozzáteszi, hogy a megegyezés már teljes volna, csak határozott formába való öntése van hátra. Remélni lehet tehát, hogy rövid időn belül megtudjuk a megegyezés tartalmát.

A félhivatalos orosz jelentés hangoztatja még, hogy az ázsiai kérdésekre vonatkozó orosz-angol egyezmény még teljesebbé lett a reváli találkozáson. Reválban nagyon természetesen megvitatás tárgya Perzsia mai válsága is, s a tanácskozás eredménye az, hogy Anglia és Oroszország mint eddig, úgy ezután is megvédik az ország integritását és függetlenségét.
Az angol lapok a találkozás után is tiltakoznak az ellen a föltevés ellen, hogy a reváli látogatás alatt történt megállapodások éle Németország ellen irányul.