Magyar czimer és fölirás a népiskolákon

A nemzetiségiek többször tengely akasztottak már a hatóságokkal, a melyek a magyar czimer és fölirás alkalmasságát a nemzetiségi iskolákra elrendelték. Legújabban a temesvári szerb iskolaszék jelentette ki, hogy a görög-keleti hitközségek panaszára lépéseket tesz, hogy a hatóság ne rójjon ki birságot a czimer és fölirás mellőzése miatt. Ez az álláspont arra a téves állitásra támaszkodik, hogy a miniszteri rendelet nem intézkedik parancsolóan a fölirásokról ott, a hol eddig semminemű fölirás nem volt.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az 1907. évi XXVII. törvényczikk 17. szakasza világosan elrendeli, hogy minden iskolában, jellegkülönbség nélkül, úgy a főbejárat fölött, mint megfelelő helyen a tantermekben, Magyarország czimerét el kell helyezni. E jelvényen kívül egyebek közt csak az iskola községi, illetve felekezeti jellegét törvényes kitételekkel megjelölő, magyar nyelvű külső fölirás van megengedve. Az e törvény alapján kibocsátott miniszteri rendelet már egyenesen elrendeli, hogy az összes iskolákat el kell látni a magyar czimerrel, zászlóval és ha fölötte fölirás, magyar fölirással.

Mindezekből világos, hogy a magyar fölirás csak akkor alkalmazandó kötelezően, ha fölirás már volt az iskolán; a czimer kifüggesztését azonban semmi körülmények közt sem szabad mellőzni. A törvény s rendelet végrehajtását az iskolaszéknek kell teljesítenie s érette az iskolaszék elnöke felelős. Elmulasztása kihágás s elkövetőjét 500 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel kell sujtani. Nincs rá semmi ok, hogy e rendelkezést országszerte végre ne hajtsák.