Mérsékelt román párt

A „Lumina” czímű, Budapesten megjelenő román ujság mai számában érdekes czikket olvasunk azokról a már hetek óra elterjedt hírekről, a melyek szerint egy új, mérsékelt programmu román párt van kialakulóban.

Különböző helyeken és különböző tendencziákkal indult meg a mozgalom egy mérsékelt párt alakítására – irja. Vannak emberek, a kiket itt sem a nép és az állam nagy érdekei vezérelnek, hanem hasznot akarnak maguknak szerezni és épen ezért törekvéseik meddők. Meddők maradnak, mert hiányzik belőlük az őszinteség és mert az illetők maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mit akarnak. Mi a magunk részéről nem tudunk lelkesedni Babes dr. akcziójáért, a kinek személyében egy mérsékelt párt alakítására a legelemibb föltételek sincsenek meg; nincsenek összeköttetései se a román néppel, se a román értelmiséggel.

Egy román mérsékelt párt megalakulását czélzó mozgalomnak onnan kell kiindulnia, a honnan valamikor a szerencsétlen tulzó mozgalom kiindult. Balázsfalva, mely valamikor az egyenetlenség magvát vetette el, hivatva van megragadni a mérsékelt román párt zászlaját. Az az értesülésünk, hogy Balázsfalván már van is mozgalom, és ezt követni fogják a többi középpontok. Független férfiak a haza és a román nép őszinte szeretetével szivükben közelednek a függetlenségi párt vezéréhez, a ki hajlandó segitségére sietni egy ilyen pártnak. Ez az egyetlen útja a mérsékelt román párt megalakulásának. Csak akkor lehetünk igaz hasznára a románságnak, ha együtt dolgozunk az ország legnagyobb pártjával, a mely a munkás népet kedveli.