Halmay és Zachár Angliában

Az elmult csütörtökön és szombaton tartották meg Wallsalban és Manchesterben az idei 500 és 100 yardos angol bajnokságot, melynek eredményét (kivált a 100 yardos bajnokságnak) az utolsó esztendők egyik legnagyobb sporteseményei közé tartoznak. Az időeredmény jóval felülmulta az eddigieket.

A világnak hat legjobb gyorsuszója adott egymásnak találkozót s így nem is csoda, ha az angol szaklapokon kívül a napilapok is hasábokon át foglalkoztak a verseny kimenetelével. Daniels és Halmay küzdelme oly világrekordot teremtett, amelyet hossz idő mulva sem fognak megjavítani.

Már csodaszámba megy, ha ilyen rövid távon 1/10 másodperczczel javítják meg a rekordot és Daniels eddigi elismert idejét teljes két másodperczczel javította meg. Halmay váratlan legyőzése a magyar sportkörökre eleinte deprimáló hatással volt, amikor azonban nyilvánosságra jutott, hogy nemcsak Daniels uszta meg a távot rekord időn belül, hanem Halmay is 4/10 mp.-el jobban uszta meg a világrekordnál, a sportemberek csakhamar megbarátkoztak azzal a gondolattal, hogy Halmay-ban nem csalódtak.

A versenyt a manchesteri uszodában tartották meg, mely azonban sokkal szűkebb, semhogy hat versenyző egyszerre egymás mellett indulhatna és Halmay a verseny előtt kérte, hogy előfutamokban bonyolítsák le a versenyt, de ezen kívánságának érthetetlen okokból nem tettek eleget.


A starthoz a versenyzők a következő sorrendben állottak fel:
1. Tartakover (Ausztrália bajnoka)
2. Daniels (Amerika, világbajnok)
3. Halmay (Magyarország, világbajnok)
4. Radmilovic (Wales bajnoka)
5. Dockrell (Írország 100 yardos bajnoka)
6. Derbyshire (Dél-Anglia bajnoka)

Az indítás elég jól sikerült s rögtön az első tempók után nyilvánvalóvá lett, hogy Halmay és Daniels között dől el a bajnokság sorsa. A két uszó szédületes iramot diktált s már az első ötven yard leuszása után biztosra vették a világrekord megdöntését. A küzdelem elkeseredett volt. Daniels vezet s Halmay nyomában, óriási erőkifejtéssel dolgozik s valósággal készteti Daniels-t is arra, hogy iramát a végsőkig fokozza. Az utolsó hossznál Halmay felnyomul s már elérni látszik Danielst, amikor ez csodás végspurtba fog s két teljes másodperczczel vervén a világrekordot, a közönség ovácziója közepette győz. Halmay két méterrel második, mögötte Derbyshire, a többszörös angol világbajnok, Radmilovic, Dockrell és Tartakover bajnokok.

Zachár szereplése is szép eredménynyel végződött. A Wallsalban megtartott 500 yardos bajnokságban a világbajnok Taylor után második helyre került, de viszont maga mögött hagyta Radmilovicot és Fostert.


Zachár angliai szereplése nagyon kielégítő, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy Zachár a versenyt megelőző estén érkezett meg két és félnapi utazás után és nincs kizárva, ha teljesen pihenve indul, hogy megnyeri a bajnokságot. Taylor ideje nem a legjobb az 500 yardos távra. Kieran állított fel rekordot 1905-ben 6 p. 07 1/5 mp., míg Taylor 15 1/5 mp.-el rosszabb idő alatt nyerte meg a bajnokságot. Zachár a 440 yardos távot Budapest székesfőváros díjáért lefolyt versenyben 6 p. 38 2/3 mp. alatt uszta meg és ha ezen időrekordot alapul vesszük, ugy Zachár az 500 yardos bajnokságban, ha jó formában és pihenten indul, okvetlen 6 p. 20 mp. belül uszta volna meg.

Zachár a 100 yardos bajnokság napján a 200 yardos versenyben győzött nagy fölénynyel és a szimpatikus magyar uszót a megjelent, nálunk még nem tapasztalt nagy számu nézőközönség, mely az egész uszodát teljesen megtöltötte, óriási ovációban részesítette.