A magyar vívósport

Hazánkban a sportnak talán egyik nemét sem kedvelik annyira, mint a vívást. Ez a férfias sport valóban megérdemli a népszerűségét, mert egyenletesen fejleszti a testet s ezenkívül nagy hatással van a lélek és a jellem fejlesztésére. Élvezetessége is köztudomásu.

Hogy ennyire megkedvelték nálunk a vívást az utolsó évtizedekben, nagy érdemük van ebben a vívás magyar tanárainak is. Ezek között országos hírre és népszerűségre tett szert Fodor Károly, akinek budapesti vívó- és testedző-intézetei bármelyik európai világváros hasonló intézeteivel vetekedhetnek.

Fodor tanár tanításmódjának alapja az ugynevezett olasz iskola. Elsőrangu tanerők segédkeznek a tanításban Fodor mesternek, aki a víváson kívül még a gyermekek rendszeres torna-oktatásának is tért nyitott intézeteiben. Központi terme a Koronaherczeg-utcza 3., illetve a Városház-utcza 6. szám alatt van berendezve, a fiókterem pedig az Andrássy-út 88. számu palotában van, ezenkívül még Siófokon is van Fodor Károlynak sporttelepe 6000 négyszögméternyi területen.

Mindenik a legmodernebb eszközökkel van berendezve. A tanítás már reggel hét órakor megkezdődik; hivatalnokok, kereskedők, tanulók és gyakran előkelő politikusok a reggeli órákat választják a testük izmainak, ügyességének képzésére, hogy ezzel egyuttal egészségüket is ápolják, fejlesszék.

Egész délig szakadatlanul folyik a tanítás hat-hét mester vezetésével. A délután nagyrésze a gyermekeké. Évenként mintegy kétszáz gyermek látogatja a vívótermeket s bájos látvány a kicsikék testedző viaskodása. Délután s különösen az esti órákban még népesebbek a termek.

Érdekes, hogy az utóbbi időben leánykák és felnőtt hölgyek is tanulnak vívni Fodor mesternél és pedig egészen elkülönített teremben és öltözővel. Valóban örvendetes, hogy hazánkban is ilyen népszerűvé vált már a külföldön annyira kedvelt és megbecsült testedzés.