A Műegyetemi AFC. uszóversenye

Budapest, 1907. szept. 29.

Fabinyi József Magyarország 200 yardos melluszó bajnoka. Megjavítja a világrekordot 1 /4 pm.-czel és ideje 10 mp.-el jobb a idei angol melluszóbajnok idejénél.

Ezzel a szenzácziós eredménynyel végződött a Műegyetemi Athletikai és Football Clubnak mult vasárnapi uszóversenye, melyet a Császár-fürdőben rendezett. A MASz. engedélye folytán az ifju Toldi volt egyetlen ellenfele a bajnok Fabinyi-nak, ki felsőbbségét az uszás ezen specziális nemében már az első fordulónál mutatta és Toldi híveinek zajos buzdítása csak serkentőleg hatott a győztesre, hogy a verseny, mely már a második hossznál javára eldőlt, világrekord megdöntését eredményezte.

Kitörő tombolással, egyforma örömmel fogadták az eredményhirdető jelentését, mely perczekig megakasztotta a verseny további folytatását. A MAFC. ezen kitűnő uszója első debut-je tavaszszal volt, mikor is győzelemre vitte egyletének színeit és azóta szorgalmas training mellett sorra verte a legjobb melluszóinkat, míg végre arra a magaslatra emelkedett, hogy méltán kiérdemli nemcsak hazánknak, hanem a világ legjobb uszójának a czímét is. A megdőlt világrekordot 25 yardos uszodában 8 fordulóval Angliában W.W. Robinson 1904-ben állította fel, míg Fabinyi 35 méteres pályán 5 fordulóval érte el világraszóló rekordját.

A MAFC.-nak másik kiváló uszója, Fülöp Károly is ez alkalommal megjavította Hendl Kornélnak (MTK) tavaly 150 yardon felállított hátuszórekordját 6 3/5 mp.-czel és 3/5 mp.-czel közelítette meg I. H. Unwin-nak (Anglia) az idén felállított világrekordját. A műugrásban Dénes ujra felvette a versenyt és azt Gööz József ellen meg is nyerte.

A többi versenyszám eltörpült és érdekes csupán Olasz Andornak győzelme volt Donáth Leó felett. A főiskolai bajnokság közül 100 m. távon, mint fentebb említettük, Olasz Andor BEAC – FTC. tagja. a 100 méteres hátuszóbajnokságot Fülöp Károly MAFC. és a 400 m.-es gyorsuszóbajnokságot Hornung Gyula BEAC. – MTK. tagja nyerte nagy könnyedséggel.

Nagy haladásról tett tanuságot Munk József, ki mindkét handicapversenyt mint scratchmann szép stylussal nyert meg. A versenyen közepesszámu nézőközönség volt jelen.