A debreczeni birkozóverseny

A mult vasárnap rendezte a Debreczeni Akadémiai Athletikai Club a Főiskolai Sport Szövetség megbízásából az első főiskolai birkozó bajnokságot s ezzel egyidejűleg a nehézsulycsoportban nyilvános verseny volt Debreczen szabad királyi város bajnokságáért.

A Főiskolai Sport Szövetség megbízottja lendületes szavakkal nyitotta meg a délelőtti előmérkőzéseket s aztán a versenyzők nagy bámulatára az uj szabályok értelmében tett intézkedéseivel az uj birkozó szabályok alapján bonyolította le a versenyt.

Rudolphy (DTE.) a bírói tisztet közmegelégedéssel töltötte be. A könnyűsulyban érdekes küzdelmet alig láttunk; annál több unalmasat. Néhány egyenlő rangu s egyenlőtlen gyenge klasszisu birkozó 50-60 p. küzdelmet produkált, de ezek ötlet, technikai tudás s erőben szűkölködtek.

Első Lolloch László (Postás v. Gyógyszerész) lett. Hollubán tanítvány; elég ereje, fürge munkája s egy kis szerencséje volt, mindezzel könnyen meg lehetett nyerni a versenyt. Patay-ban (Pozsony) nagyot csalódtunk : technika hiányában s a tréning élet fumigálását ő maga érezte a legjobban. Végkimerülése folytán még a második díjat sem kapta meg, bár nem tudjuk, hogy az uj szabályok értelmében joga van-e a versenybíróságnak a küzdelmet félbeszakítani s folytatását máskorra kitűzni? Ha nincs, akkor milyen szabályok alapján tette?

Említésre méltóan dolgoztak: Törökfalvy, Radvány és Klein. Hogy milyen eredményeket fognak elérni, ez csak tőlük függ; képességeik szép reményekre jogosíthatják fel őket.

Földessy Tibor klasszisát egy sem közelítette meg. Annál örvendetesebb volt a középsulyban Luniser (Pozsony) szereplése. Valóban megérdemelte a bajnokságot. Gyönyörűen dolgozik, preczíz fogásai, kiforrott technikája arra engednék következtetni, hogy a középsulyban ő a legjobb magyar birkozó.

Nehézsulyban Payr Hugónak (MTK.) nem volt ellenfele s csak Luntzerrel iskolázott, hogy a birkozás technikai szépségeit megismerhesse a debreczeni közönséggel.

Az értékes díjak kiosztása előtt Erész rektor szép szavakkal emlékezett meg az ev. ref. kollegium régi magyar sportéletéről, majd a jelen viszonyok vázolása után a versenyt befejezettnek nyilvánította.