A kölni híd beomlása

Az épülőfélben levő Rajna-híd beomlása világszerte nagy megdöbbenést okozott. A katasztrófának, mint ismeretes, tizenhét áldozata van. A megmentett kilencz munkás állapota is rendkívül sulyos.

Az összeomlás hirtelen következett be, anélkül, hogy előbb bármiféle jel elárulta volna a közelgő katasztrófát. Két gőzös épp át akart haladni a nyiláson, a mikor a híd leszakadt. A két hajó csodával határos módon menekült.

Egy személyszállító gőzös, melyen több száz utas volt, a szerencsétlenség szinhelyén, pár iszonyu robaj kisérte, melyet a Rajnán fölfelé messze meghallottak. A beomlott híd nagy akadálya a hajózásnak.

A szerencsétlenség helyén megrendítő drámai jelenetek játszódtak le, a mikor az elveszett munkások hozzátartozói jöttek és ebédet hoztak; az asszonyok és gyermekek keservesen jajgatva sírtak. A katasztrófának kiszámíthatatlan következményei lettek volna, ha abban a pillanatban történik, a mikor hajók mennek keresztül a nyitva hagyott folyórészen.

A parton álló mérnökök egyike figyelmessé tette a rendőrséget arra a veszedelemre, hogy az egész híd összeomolhat. Erre az egész környéket kiürítették s az ezrekre menő embertömeget, mint képünkön is látható, a szomszédos utakra szorították.

Az építményt egy dortmundi építész-czég készítette hatóságilag jóváhagyott tervek alapján és elkészülte után hivatalosan átvették. Nagyságáról fogalmat nyújt, hogy a híd középső ívének a szélessége 160 méter s a híd oly magas, hogy az alatta menő hajóknak árboczaikat nem is kell lehajtaniok.

A híd vasuti forgalom, közuti kocsi és személyforgalom czéljaira szolgál. Az egész építmény négy-öt millió márkába került, a melyből harmadfél millió márka esik csupán a vasszerkezet költségeire.

Érdekes, hogy egy előkelő mérnökszakértő véleménye alapján gyöngének bizonyult, mire használatát megerősítéséig beszüntették. Ez a megerősítés meg is történt, kétségtelenül azonban nem a kellő mértékben.

A hídnak különösen faalkotórészei voltak gyengék, ugy, hogy azok nem bírták el a nehéz vasszerkezetet. Valószínünek tartják, hogy a hídnak megmaradt részét is le fogják bontani, nehogy a katasztrófa megismétlődjék.

A beomlott hídról a katasztrófa után készült fénykép-felvételünket e heti számunkban közöljük.