Bizonytalanná vált a Westinghouse-gyár létrejötte Aradon

Az aradi Westinghouse-gyár létrejötte most ismét ujabb akadályba ütközött.
Megirtuk annak idején, hogy Arad város törvényhatósági bizottsága 300,000 K értékü részvény jegyzését határozta el, de feltételül kikötötte, hogy a kérdéses részvénytársaság alakuló közgyülését legkésőbb augusztus 1-én tartsák meg. Varjassy aradi polgármester ennek a határnapnak közeledtével több izben figyelmeztette a kikötésre Kunz Józsefet a Westinghouse gyár magyarországi megbizottját, sőt erre Böszörményi János mérnököt is intette, a ki a havre-i gyár megbizásából legutóbb Aradon járt. 

Augusztus elseje azonban eltelt, anélkül, hogy az alapitók az alakuló közgyülést egybehivták volna.
Evvel természetesen Arad város is felszabadult kötelezettsége alól, melynek különben iparfejlesztési és városi érdekből is készséggel eleget tett volna. A dolog azonban még nincs evvel befejezve. Augusztus 13-án az aradi polgármester levelet kapott a Westinghouse-gyár magyarországi megbizottjától, melyben ez azt közli vele, hogy a késedelem még nem jelenti azt, hogy az alapitók az Aradon emelendő gyárral többé nem foglalkoznának.

„ Azért nem hivták egybe augusztus elsejére az alakuló közgyülést, - irja a megbizott, - mert Drake az amerikai gyár párisi vezérigazgatója kiment Amerikába s ott tárgyal az igazgatósággal s csak aug. végén érkezik Európába. Visszatérte után ő maga jön Magyarországba s a mulasztottakat energikus munkával pótolja. Azt hiszi – ugymond Kunz – hogy a néhány heti késedelem nem hiusitja meg a gyár létesülését.”

Ugy értesülünk, hogy Varjassy polgármester már felelt erre a levélre Kunznak és tudtára adja, hogy ő, mint a város megbizottja, most már sem kötelezettnek, sem jogositottnak nem tartja magát a gyáralapitás ügyében hozott közgyülési határozat végrehajtására. Minthogy a kereskedelmi törvényben kikötött és az aláirás befejeztétől eltelt két hónapon belül az alakuló közgyülést nem hivták össze, forduljanak az alapitók kérelmükkel a törvényhatósági bizottság közgyüléséhez, ő csak ennek utasitása szerint jár el.