Kincs Gyulát ünnepli Zilah

Kincs Gyula

Zilahon, az ős Wesselényi – kollégiumban egy tanárt ünnepeltek, egyikét a legkiválóbb és leghasznosabb munkásságú pedagogusoknak. Kincs Gyula a neve, jelenleg az intézet igazgatója s 25. évi jubileumára gyültek az ünneplők.

Hogy mily népszerűség nyilvánul az ünneplésben, mutatja az, hogy az eredetileg szűk helyi körben tervezett ünnepen szinte önként, önmagától kibővült csaknem országos ünneppé, a melyből kikérte a maga részét az erdélyi református püspök, Szilágy – vármegye s a kulturális egyesületek és intézmények egész serege.

Kincs Gyula népszerűségének titka az, hogy nem csupán képzett, széles látókörü tanár, hanem igazi, pregnánsan kifejlett egyéniség, a ki nem csupán holt tudással hat az iskolában, hanem mindig meg tudja tartani a kapcsokat a tudomány és az élet között, tanitványaiban az egyéniséget keresi s ebből a pontból igyekszik lelküket tovább fejleszteni.

S ez magyarázza meg azt a szeretetet, melylyel minden korbeli tanítványai körülveszik. Egy régebbi tanítványától hallottuk: Kincs Gyulának keze alól nem került ki olyan ember, a ki ma is ne szeretné és ne áldaná.

Ez a legnagyobb dicséret, a mely pedagogust érhet, mert az iskolai tanítás és nevelés mindig első sorban a tanár egyéniségén múlik: a legtudósabb tanár munkája is kárbavész, ha egyénileg szintelen ember, tantárgyában nem lát egyebet, mint tanítási anyagot, tanítványában nem lát egyebet, mint a tanulás alanyát.

Az olyan tanárnak van igazi hatása, a ki mint Kincs Gyula, személyes viszonyba lép minden egyes tanulójával, embert lát benne s ezt az embert akarja első sorban kifejleszteni. A személyes hatásnak ebben a távlatában megnő a tantárgy jelentősége és megnő maga a tanítás is.

A ki, mint Kincs Gyula, ily értelemben nevelt fel egy nemzedéket, az nagy és fontos közművelődési és nemzeti munkát végzett. Ha szükebb körre szorúlt is működése tere, annál mélyebbre hatol az eredmény.

Kincs gyula 1883-ban kezdte tanári pályáját a zilahi református kollegiumban s azóta folyton ott dolgozik, 1897 óta mint igazgató. Tanítói munkája eredményén kívül is nagy eredményeket ért el az intézet fejlesztésében: első sorban neki köszönhető,hogy régi, czélszerűtlen épülete helyett sikerült az állam segitségével modern új iskola – épületet emelni.

A társadalmi munkában is vezető szerepet játszik, mint a református egyházi élet kiváló szereplője, a zilahi kulturális és közhasznú társadalmi intézmények és mozgalmak egyik fő szereplője. A református egyházkerület igazgatótanácsának tagja és egyetemes konventi képviselője, mindenféle egyesületeknek vezérembere, részben kezdeményezője.

Egyidőben szerkesztette a „ Szilágy „ czímű lapot s irodalmilag is hatással működött, kiváló szónok, a ki szavával meg tudja nyerni eszméinek úgy az ifjuságot, mint a nagyközönséget.

Értéke nagyobb a hirnevénél, mert mindig a czélért dolgozott, nem pedig saját érdekeiért. Most azonban, mikor volt tanítványai, tisztelői és munkásságának tanui számon veszik az eredményeket, melyeket elért, kell hogy tudomást szerezzen kiválóságáról a szélesebb körű nyilvánosság is.