A magyar faszenesítő vállalatok piaci versenye

A magyar faszenesítő vállalatok egyre erősebben küzdenek a növekvő amerikai versenynyel.
Ennek az iparágnak a termékeivel, famészszel, faecettel, ecetsavval, acetonnal, faszeszszel, methyltermékekkel, a magyar, osztrák és amerikai vállalatok látják el a világpiacot, mert csak nálunk és ott vannak kedvező termelési viszonyok, elsősorban nagy kiterjedésű bükkfaerdőségek.

Az amerikai verseny már a mult évben leszorította a világpiacon a faszesz és a methyltermékek árait; a többi e szakba vágó termékekkel azonban csak a nyár óta fejt ki heves versenyt, amelynek intenzivitása még egyre növekszik. Ennek folytán a nyersanyag, azaz a faszén ára 40 százalékkal hanyatlott, ugy hogy Németországban, ahol 21 márka volt az árjegyzése, most már 15 márkáért kapható.

Belföldön a melléktermékeket képező faszén ára az őszig állandó volt; amióta azonban a gépiparban a munka megcsappant, itt is visszaesés mutatkozik. A vázolt kedvezőtlen körülmények kétségkivül a részvénytársasági vállalatok üzleti eredményeiben is kifejezésre fognak jutni; azonban az osztalékok aligha lesznek lényegesen kisebbek, mert az e szakmabeli gyárak mind konszolidált vállalatok és az osztalékok kiegészitésére nagy tartalékjaikat használhatják föl.

A magyar és osztrák e szakmabeli gyárak, mind a konstanci faszenesítő rt. csoportjához tartoznak, illetőleg annak kebelében egy trösztöt képeznek.