Kivándorlásra csábító levelek

A mult év utolsó két hónapjában több ember vándorolt ki Aradmegyéből Amerikába, mint a megelőző tíz hónapban.
Az új év első hónapjában ez a kivándorlás még növekedett és minden jel arra vall, hogy a jövőben a kivándorló aradmegyeiek száma még inkább melkedni fog. Ennek a jelenségnek egyik okára már a multkor rámutattunk.

Amerikában különösen Taft megválasztása óta a bizonytalan és rosz gazdasági viszonyok megjavultak és a nagyobb munkakereslet természetszerűen növeli a kivándorlók számát.

Ma a szaporodás azonban még sem lett volna akkora, ha még egy másik ok is nem járul hozzá.
Ez az ok a kivándorlási ügynökségek csábítása, a mely az utolsó időben Aradmegye némely vidékén föltünően nagy mértékben folyik. Néhány főszolgabíróság, különösen a borossebesi, már többször felhívta az alispán figyelmét, hogy járásának több községét az ügynökségek valósággal elárasztják levelekkel.

Az alispán szigorú nyomozást rendelt el ebben a dologban és a nyomozás hamar eredményre is vezetett.
A borossebesi csendőrség az utolsó hetekben körülbelül hatvan kivándorlásra csábító levelet kobozott el a postán. A leveleket a hamburgi Misler-czég zágrábi ügynöksége küldte, legnagyobbrészt Borossebesre és Buttyinba. De ezeken kívül más községekbe is érkeztek ilyen levelek, még a legkisebbekbe is. Így például Báltyene községbe, mely mindössze alig huszonnégy házból áll, harmincz ilyen levél érkezett.

A levelek nagyhangú igéretekkel és igen kedvező utazási föltételekkel igyekeznek rávenni a tudatlan embereket a kivándorlásra, a melyet természetesen legolcsóbban a hamburgi ügynökség közvetít. A főszolgabiró megindította az eljárást s akkor kiderült, hogy a levelek legnagyobb részét a zágrábi ügynökségnek egy aradmegyei származású hivatalnoka írja, a ki így ismerősei kicsábítása révén akarja megszerezni a maga provizióit.


Az alispáni hivatal most az ügy aktáit fölterjesztette
a belügyminisztériumba a büntető eljárás megindítása végett.