A Latkóczy-botrány

Öt napon keresztül tartotta izgatottságban az ország közönségét egy szenzácziós ügy, a melynek főszereplője egy igen magas állásu köztisztviselő: Latkóczy Imre v. b. tit., volt belügyi államtitkár s utóbb a közigazgatási bíróság alelnöke.

Erről a nagytekintélyü magas állásu emberről már régen suttogták a belügyminisztériumban, hogy busás összegért közbenjár a miniszteriumban olyan gyógyszerészek érdekében, akik patikát szeretnének alapítani.

Egy Korbuly Zoltán nevű budapesti gyógyszerészsegéd, a kinek patikajogért beadott kérelmét elutasították, vállalkozott arra, hogy Latkóczy Imre leleplezésében segítséget nyujt.

Az előre megbeszélt terv alapján Szentgyörgyi Viktória magánzónő utján bemutattatta magát dr. Darvas Mihály ügyvédnek s ez alkuba bocsátkozott Korbulyval, azt mondván, hogy 80,000 koronáért Latkóczy kegyelmes ur kijár neki egy patikajogot.

A gyógyszerész látszólag belement az alkuba s ezután megjelent nála egy Kretz Ferencz nevű volt hajóskapitány és az ügyvéd megkerülésével ajánlkozott a patikajog megszerzésére. Ez már csak 60,000 koronát kért Korbulytól, a ki el is ment a kegyelmes urhoz és érdekes epizódok után átadta Latkóczynak a 60,000 koronát.

Közbelépett azonban a rendőrség részéről Krecsányi Kálmán detektívfőnök és a tettenért kegyelmes urtól visszavette a megvesztegetésre átvett nagy összeget. A dolog nyilvánosságra jutott