Megszületik Max Euwe sakkvilágbajnok

20 évesen már megnyerte a Holland sakkbajnokságot. Matematikából és filozófiából doktorált. Először matematika tanárként dolgozott, majd az elektro- és számítógép-technikai kutatóintézet igazgatói posztjára került. Sakkozói karrierje érdekében soha nem mondott le polgári foglalkozásáról. Euwe nem volt hivatásos játékos, inkább a legmagasabb szinten játszó amatőrnek mondanánk.

1935 és 1937 között ő lett a sakkjáték 5. világbajnoka. Ezt a címet 8 vereséggel, 13 döntetlennel és 9 győzelemmel vívta ki. Egy „amatőrhöz” képest szép teljesítmény! Ebben az időszakban Euwe kitűnő formában játszott.

Büszkeséggel olvashatjuk ezen a helyen is egy magyar ember nevét: Edzője Maróczy Géza volt! 1940-ben Maróczy Géza 70. születésnapjára versenyt rendezett a Magyar Sakkszövetség. Euwe részt vett a tornán és meg is nyerte a magyar sakkozók előtt. 1953-tól fokozatosan visszavonult a versenyzéstől, de nem szakadt el a sakksporttól. 1970-től 1978-ig a sakk világszervezet a FIDE elnökeként tevékenykedett. Számos sakk könyvet - pl. „Ítélet és tervezés a sakkozásban”, „Amatőr a mester ellen”- tanulmányt, cikket írt, hozzájárulva a sakkozás fejlődéséhez.