Thúry Zoltán összes művei.

Magyar írónak lenni még ma is nem egyéb, mint leplezett vértanúság. Egy-két társunk kinő közülünk, tehetségének szokatlan nagysága, vagy népszerű alkata révén, a többiek vagy belehajtjuk magunkat a lelkünktől idegen napszámos-munka igájába, vagy örökös küzködés, bizonytalanság és szegénység között tengődünk.

S ha aztán a napi munkában, vagy a nélkülözés elleni küzdelemben elfáradva elernyedünk, nem tudunk tehetségünkhöz, becsvágyunkhoz s az irodalmi színvonalhoz méltót alkotni, akkor minket bánt érte a kritika, lenéz a közönség, kínoz saját lelkiismeretünk.

És még keservesebb a magyar író családjának a sorsa, mert napról-napra látni kell a küzdelemben lassan elsenyvedő családapát, vele együtt szenvedni a szegénységet s ha meg talál halni, szó szorosértelmében nyomor vár rá.

Ez a kép borul a maga sötét színeivel lelkünkre, ha a szegény Thúry Zoltán sorsára gondolunk. Becsületes munkása volt a magyar irodalom szőlőjének, voltak sikerei is a könyvben, színpadon, s ha a közönség valami nagyon nem kapta is fel soha, ennek nem tehetsége hiánya volt az oka, inkább munkáinak keserű íze, komoly, sőt komor levegője s nagy írói becsületessége, a mely nem bírt erőszakot venni magán, hogy alkura lépjen a tömeg ízlésével.

Ezért aztán szegény ember maradt teljes világ-életében s mikor időnek előtte meghalt, támasz nélkül, kenyér nélkül maradt utána a családja. Most azzal igyekeznek rajtuk segíteni, hogy kiadják az elhunyt író összes műveit hat kötetben. Talán fölébred a közönség lelkiismerete és megteszi az özvegy és árvák érdekében azt, a mit az élő írótól megtagadott: anyagi sikert is szerez munkáinak.

Megteheti bizvást, nem csinál vele rosz üzletet: megszerzi magának a jószívűség kellemes illuzióját és egyuttal tartalmas, érdekes könyveket is kap. Mert az tagadhatatlan, hogy Thúry Zoltán műveiben sok irodalmi érték van, a melyért az itt említett külső körülmények figyelembe vétele nélkül is érdemes volna velük foglalkozni.

A hat kötetre tervezett sorozatból most két kötet jelent meg, a többi pünkösdre fog napvilágra kerülni; ára a hat kötetnek fűzve 24, kötve 36 korona; előfizetéseket elfogad özvegy Thúry Zoltánné (Budapest, Lipót-körút 8. szám.)