Uj pamutárugyár Aradon

Hungária aradi pamutárugyár rt. céggel alakul Aradon az az uj textilgyár, melynek alakulásáról lapunkban már megemlékeztünk és amelynek alapitói Haeffele János gewelleri (Elszász) pamutgyáros, a budapesti Deutsch Ig. és fia és az aradi Neumann testvérek cég.

Az uj gyár 50-es angol számig terjedő mindennemü szövőfonalat, nyers pamutvásznat (Molino, Calico, Chiffon, Inlet, stb.) fog gyártani. A fonótelep 890,000 kg szövőfonál évi termelésre lesz képes; a tervbevett éjjeli munka mellett a produkció 50-60%-kal fokozható lesz. A szövőtelep körülbelül 3.5 millió szövetméter termelőképességgel fog birni, ami a behozatalnak alig egy százalékát képezi.

A kormány a tervezett vállalatot jelentékeny anyagi támogatásban részesiti, nevezetesen 15 évi állami adómentességen és vasuti tarifális kedvezményeken kívül a befektetett tőke után számitandó 27% készpénz szubvenciót engedélyezett, mely összeg 10 évi egyenlő részletekben fog kiutalványoztatni. Arad város is 15 évi községi pótadó, illetékmentesség, terület és épitési anyagok ingyenes átengedésével szintén hozzájárult a vállalat boldogulásának előmozditásához.