Egy hadi léghajó első utazása

A párisiak a minap igen kellemes meglepetésben részesültek. A „Partrie”, a franczia kormány tulajdonában lévő kormányozható léghajó, tette meg Páris tetői felett első nagyobb utazását. A juliusi nemzeti ünnep alkalmával a longchamps-i csapatszemlén váratlanul megjelent a tömeg fölött, amely ujongó lelkesedéssel ünnepelte a nagyszerű találmányt.

A léghajó egy ideig a katonák fölött röpködött, aztán ismét felszállt és Páris felett körutra indult. A Patrie a párisi lakosság nagy örömére a negyven kilométernyi utat egy óra és husz percz alatt, másodperczenkint hat méter erős szélsebesség ellenére, teljes biztonságban és minden fennakadás nélkül tette meg. A léghajó-kosárban négy személy foglalt helyet: Julliot mérnök, a Patrie feltalálója, a gépész és két katonatiszt, akiknek feladata lesz ezt az első hadi léghajót a német határhoz közel fekvő Verdun várába szállítani, ahol a franczia hadügyminiszter már előzetesen nagy léghajóállomást építtetett.

A francziák tulboldogok, mert nemzeti védelmük eszközei egy jelentős fegyverrel gyarapodtak. A léghajó első sorban felderítő és tudósító szolgálatokat fog végezni, de feltalálója szerint a csatákban is részt vehet. Melinittel, vagy más robbanó anyaggal megtöltött löveget dobhat az ellenség sorai közé és igy tiz-husz ilyen léghajó egy egész hadsereget elpusztithat.

A léghajó, mint ahogy képünkön is láthatjuk, szivaralaku léggömb, amelynek kosara három részre van osztva, az első rész az irányító tiszteké, a hátulsó részben pedig az utasok ülnek. Az első utazásban résztvevők szerint az ember el sem képzelheti az állandóságnak és biztonságnak érzetét, mely a léghajó utasaiban támadt.

S ami a legfontosabb, a Patrie megoldotta azt a kérdést, hogyan kell a léghajónak mozdulatlanul megállni a levegőben. Ezt a titkot a franczia kormány persze szigoruan őrzi. A leszállás is a legcsekélyebb lökés nélkül megy végbe – ha ugyan igaz, amit a francziák mondanak, akikről tudjuk, hogy nemzeti lelkesedésük néha tulzásokba is ragadja őket.

Annyi bizonyos, hogy a Patrie sikere a németekben, a francziák ellenállásában is visszhangot keltett. Ők is próbát tettek egy kormányozható léghajóval, amelyről azt hiresztelik, hogy még a Patrie-nál is különb. A francziák persze gunyos kétkedéssel fogadják ezt az ujságot. Az kétségtelen, hogy a francziák büszkék lehetnek az uj találmányra, amelynek jövője beláthatatlan.

A legközelebbit háborunak döntő csatája már valószinűleg a levegőben fog lefolyni.