Történelmi lelet Budán

A budavári koronázó Mátyás-templom előtt levő terület szabályozásával számos régiség került napfényre. Ezek között a mult héten ásták ki egy sírláda vörös márványból vésett fedelét, melyen egy teljes pánczélba öltözött vitéz életnagyságu alakja van kifaragva, lábainál a lovagi bátorság jelvényével, egy fekvő oroszlánnal.

A lovag bogláros övön mindkét oldalán pallost visel, mellette van lándzsája. Arcza művészi kivitelű és valamely kiváló olasz mester műve. A lovag szakálltalan, kis bajuszu, göndörhaju ifju. Baloldalán és fejének jobb oldalán áll czimerpajzsa, két egymásnak hátat fordított félhold, fent közepén kis keresztjel. Feje mellett jobbról sisakdísze, félholdból kinövő és lángot okádó sárkánynyal.

Dr. Szendrei János, tudós műrégészünk, aki a műemlékek országos bizottsága részéről a munkálatokra felügyel, a czimerből azonnal megállapította, hogy az emléke a hires Stibor vajda fiának, Stibor Jánosnak, Zsigmond király kedvencz főkomornyik mesterének és a sárkányrend lovagjának seremlékére.

Stibor János vitézül harczolt a husziták ellen és 1434-ben, 22 éves korában pestisben hirtelen elhunyt a vele együtt kihalt fiuágon a Stibor-család. A ritka becsű történelmi leletet – melynek fényképfelvételét e heti számunkban közöljük – ideiglenesen a Halászbástya muzeumába helyezték el megőrzés végett.