A ló eredete

Az emberrel öszeszokott állatok között alig van hasznosabb a lónál. Valóságos segítőtársunk ez a munkabiró, okos állat s a különböző modern közlekedlsi eszközök feltalálása előtt nagy szerepe volt az emberiség müvelődéstörténetében is. Nem csoda, ha a tudósok már régóta kutatják, tanulmányozzák az eredetét és a származását.

Hosszu ideig az volt a kutatók meggyőződése, hogy a ló Közép-Ázsia sikságairól származott szét a világ minden részébe. A későbbi kutatások azonban kétségessé tették ezt a meggyőződést,mert Európa több részén, különösen Francziaországban is rátaláltak őskori lovak maradványaira, amelyek abból az időből valók, amikor még nem lakott ember azokon a vidékeken.

Ezek az őskori lovak azonban nem hasonlitottak mindenben a mostani lóhoz; a többi közt három ujj helyettesitette lábukon a patát. A természettudósok „hipparion”-oknak nevezik ezeket az őskori lovakat.

A ló eredetére vonatkozóan nagyfontosságu és igen érdekes felfedezést tett az Egyesült Államokban Mitchel tanár, a kiváló amerikai természettudós. Ásatásokat végeztetett New-Yerseyben s ez alkalommal őskori lovak csontvázára akadtak. Azért fontos ez a felfedezés, mert eddig azt hitték a tudósok, hogy a lovat a spanyolok vitték be Amerikába. Való, hogy Columbus nem talált lovat Amerikában.

Mitchel tanár ásatásai után még több tudós kedte tanulmányozni az őslovaknak Amerikában talált maradványait. Megállapitották, hogy e maradványok sokkal régibbek az Európában találtaknál s még a jégkorszakot megelőző időkből valók.

Kétségtelenül bebizonyította ez a felfedezés, hogy a ló ott volt Amerika ősállatai között. De még ennél messzebb mentek következtetésükben a tudósok s egyenesen kimondották, hogy a ló Amerikából származott. Merész állitás ez azzal a régebbi hittel szemben, hogy a ló Közép-Ázsia sivatagairól került a világ minden részébe.

Egy William Whitney nevü amerikai milliomos nemrég nagy összeget bocsátott a colombiai egyetem egyis tudós tanárának, Henry Fairfieldnek rendelkezésére abból a czélból, hogy ásatásokat folytasson Amerikában a ló eredetének megállapitása végett.

Az ásatásokat nemrég fejezték be, nagyszerü eredménynyel. Rendkivül sok őskori ló maradványait találták meg Amerika különböző részeiben. Különösen a Missisipi iszapjában. A csontmaradványok mind azt bizonyitják, hogy Amerika a ló valósi hazája.

Érdekes, hogy az amerikai őslovak hosszas fejlődésen mentek át az évezredek folyamán. Fairfield tanárnk itt látható rajzai érdekesen mutatják, hogy mi módon fejlődött át patássá és hosszabbá az őskori ló ujjas, körmös lába.

Az alsó kép-sor az emberi kéz ujjainak megfelelő elhelyezésével szemlélteti a pataképződés folyamatát; láthatjuk ebből is, hogy a középső lábujjak milyen fontos szerepe volt ebben a fejlődésben.

Az őskori ló alakja a fejlődés közben egyre hasonlatosabbá vált a mostanihoz. A fejlődés folyamán olyan lehetett a három ujju ló, amilyen egyik képünkön látható.


Érdekes az a felfedezés is, hogy Amerikában már az ősember is ismerte a lovat. Ezt bizonyitják azok a rajzok, amelyeket sziklák falain találtk. Az ősember lóalakokat karczolt a sziklákra kezdetleges eszközeivel. E lóalakok, amelyeknek rajzait szinte bemutatjuk itt, a nagyfelű őslovat ábrázolják.

Most már az a kérdés vár megoldásra, hogy miképpen tünt el Amerikából a ló, holott éppen onnan származott? Ktéségtelen, hogy a spanyolok telepitették vissza a ovat Amerikába, mely aztán hamarosan meghonosodott s most még vad állapotban is óriási számban szaporodik ott.

Minden tapasztalat azt mutatja, hogy a ló szaporodásának és fejlődésének sehol nincs olyan kedvező talaja, mint Amerikában. A ló ismét megtalálta ott a hazáját és szaporodásának őseredeti föltételeit.

Olyanforma természeti jelenség ez, mint mikor valaki kiskorában idegen országba kerül s ott elfelejti anyanyelvét. Később aztán hazakerül s bámulatos gyorsasággal tanulja meg ismét a régen elfelejtett anyanyelvet, amelynek csírái ott voltak már a lelkében.

Az amerikai tudósok most azt kutatják, mi módon pusztult ki a ló Amerika területéről. Azt hiszik, hogy a természetnek valamiféle különös változása volt ennek az oka. Akkor azonban, szerencsére, már elszármazott a ló másfelé is; ott azután tovább fejlődött, hogy évezredek multán ismétvisszakerüljön régi hazájába, Amerikába.