Nemzetközi tárlat a műcsarnokban

Hollandusok, belgák, a híres Zügel ( müncheni állatfestő ) gyűjteményes kiállítása adják az idegen anyagot az idei téli tárlaton a magyaroké mellett. Fénypontja e kiállításnak föltétlenül a hollandi gyűjtemény, mely négy évtizedre visszamenőleg nagy gonddal és körültekintéssel van egybeválogatva.

Hollandia királynője a gyüjtők élén lekötelező szivességgel bocsátotta a tárlat rendelkezésére gyűjteményének egyik gyöngyét, a nagy Mauve állatképét. És igy sorjában a legelőkelőbbek, fölbuzdulva a királyné jó példáján, gazdagították értékesnél-értékesebb darabokkal a tárlatot.

A régi nagy hollandi mesterek méltó utódai mutatják be e gyűjteményben hatalmas, egységes nemzeti művészetük termékeit. Hollandia földje, levegője, tengere, emberei oly megkapóan s annyi igazsággal lépnek elénk, hogy egyszerre hatalmukba kerítik érzésünket s a benyomás révén e szép, gazdag és viruló kis országban képzeljük magunkat.

S mindezt a nagy és nemesen egyszerű művészi felfogás s a keresetlen és közvetlen a lélekből fakadó előadás által éri el a nagymesterek eme hatalmas gárdáját, melylyel egyenrangú, az Angliát kivéve, Európa egyetlen országában sem található.