Az én kortársaim - Mikszáth új könyve

Mikszáth Kálmánnak új könyve jelent meg: két kötetes gyűjteménye azoknak a hosszabb-rövidebb czikkeknek, melyeket a kitűnő író egy-egy alkalomból nevezetesebb kortársairól írt. Köztük van Deák Ferenczen kezdve a közelmúltnak majdnem minden nagyobb alakja s a kisebbek közül is néhány, a ki egyéniségének jellegzetes voltával ragadta meg az író érdeklődését.

A forma, a melyben ezek a rajzok írva vannak, egészen Mikszáthé, maga alkotta meg önmagából s a mi életünk jelleméből. Ismerik ezt a formát lapunk olvasói is, hiszen a rajzok java része itt, e lapokon jelent meg először. Az író könnyed, játszi, tréfálkodó hangon cseveg, a magyar adomázás hangján embereiről, apró vonásokat rak fel egymás mellé, ezekből teremti meg azt a levegőt.

Melyben az alak él és mozog, aztán egy-két éles felvillanásával a megfigyelésnek belevilágít belsejébe és megmutatja, mi lakik benne. Oly biztosan tudja megragadni egy egyéniség lényének gyökerét, hogy világosabban áll előttünk, mintha kötetnyi életrajzból ismernők. Az ábrázolásnak ez a stilje hasonlít a kréta-rajzéhoz: csak a nagy, jellemző vonások vannak benne hangsúlyozva, nagy egyszerűsítésekkel meghúzva, a többi csak háttér, arra való, hogy a fővonalakat kidomborítsa.

Ha a részletekben menő hűség szempontjából talán nem is, de a jellemzetesség szempontjából elevenebb és a képzeletet jobban támogató az ilyen vázlat a legaprólékosabban, minden redőre és hajszálra kiterjedő figyelemmel, gondossággal kidolgozott arczképnél. Mikszáth szeme úgy van berendezve, hogy egyszerre, egy szempillantásba tudja befoglalni az egész embert, kicsinyes modorosságaival és nagyszabású tulajdonságaival együtt, sőt a maga környezetébe beleállítva.

Az emberlátásnak akkora ereje és biztonsága van ebben, a melynek hasztalan keresnők párját az egész mai irodalomban. S a két kötetből az újabbkori Magyarország közéletének pompás, hangulatban szinte tökéletes képe alakul ki.

A jellemrajzokon kívül vannak még a két kötetben hangulatképek, politikai élű történetek az utóbbi évek aktualitásaival kapcsolatban, szatirikus fulánknak, a melegszavú enyelgés hangján irottak, - ezek is a korkép kiegészítői. Az egész gyűjtemény művészi formában elsőrendű publiczisztikai munka, - egészen sajátlagosan magyar genre s e mellett a legkedvesebb olvasmányok egyike.