Megható kórházi jelenet a messzinai földrengés idejéből

Képünk a három Minnesale testvért ábrázolja a „Savoja”-hajó rögtönzött kórházában. Tramcsev, a ki az egyenruhás hajókapitány mellett látható, tizennyolcz napig volt két nővérével Giovannina és Natálinával a romok alatt.

Szüleik ott hevertek holtan, Francesco pedig olajjal és borral táplálta szerencsétlen nővéreit és így akkor átkaparta a romokat, mígnem a tizennyolczadik napon óriási fáradtságok után a szabadba juthatott és a katonákat, a kik nem is merték elhinni, hogy még élőket találjanak, testvérei megmentésére hívta.

A három árva most már jobban van. Mikor kiásták a romok alól, lepedőkben vitték a hajóra, mert járni nem tudtak. D’ Arrigo Letteriv, az elpusztult Messina érseke körutra indul, hogy életben maradt nehány számu híveit a vallás igéivel vigasztalja.

Képünk azt ábrázolja, a mint az eléje járuló híveit megáldja. D’ Arrigo állandóan MessFranceinában van, fáradhatatlanul buzgólkodik azon, hogy a megmenekültekben, a kik hozzátartozóikat elvesztették, ujból életkedvet, reményt ébreszszen.