A jövő évi költségvetés

Wekerle Sándor pénzügyminiszter körrendeletet intézett a pénzügyi tárczához tartozó ügyosztályokhoz és külső hatóságokhoz, hogy az 1910. évi állami költségvetés előirányzatát haladéktalanul készítsék el és julius 10-éig terjesszék föl hozzá; kimondotta egyúttal, hogy az előirányzat összeállításánál az 1909. évi állami költségvetésben engedélyezett összegeket kell alapul venni, az okvetetlenül szükséges eltéréseket pedig részletesen meg kell okolni.

A körrendelet fontosabb utasításai a következők:
A városoknak és községeknek a lakáspénzek szempontjából új osztályokba való besorozása végrehajtatván, az előirányzatban a személyi járandóságok részletezésénél a valóban élvezett lakáspénzeket kell fölvenni.

A pénzügyi tisztviselők létszámviszonyainak rendezését a pénzügyminiszter az 1909. évi költségvetéssel általánosságban befejezettnek tekinti, ennél fogva a létszámrendezés az előirányzatban csakis azoknál a tisztviselő csoportoknál vehető fel, melyeknél a tervbevett létszámrendezést az 1909. évi költségvetésben teljes mértékben nem hajtották végre.

Állások szaporítását az egész vonalon kerülni kell, ha azonban az egyes szolgálati ágaknál föltétlenül szükséges volna a létszám növelése, az új állások csak a XI. vagy X. fizetési osztályba, ezeknél is a legalsó fokozatokba vehetők fel.

Általában a takarékosság elveit a legszigorúbban szem előtt kell tartani, sőt megfontolás tárgyává kell tenni azt is, hogy egyes eddigi szükségletek nem volnának-e teljesen törölhetők, esetleg apaszthatók.