Országos gazdagyűlés

Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület gyűlésbe hívta junius 6-án az ország gazdaközönségét a Balkán-államokkal megkötött s megkötendő kereskedelmi szerződések dolgában s főképpen azért, hogy tiltakozzék a kereskedelmi szerződések megkötésének a külügyminisztériumban divatossá lett módja ellen.

Az értekezletet Teleki Arvéd gróf nyitotta meg.
Üdvözölte a nagy számban megjelent gazdákat és rámutatott arra, hogy az érdeklődés a legjobb czáfolata annak, hogy a magyar gazdaosztály nem törődik az ország közgazdasági érdekeivel. Ezután megválasztották elnökké Dessewffy Aurél grófot. 

A gyűlésen a földmívelési minisztert Ottlik Iván államtitkár, a kereskedelmi minisztert Lers Vilmos miniszteri tanácsos, a pénzügyminisztert König Tivadar osztálytanácsos képviselte. A megjelent gazdák száma meghaladta az ezret, azonkívül negyvenhárom gazdasági egyesület is képviseltette magát. 

Dessewffy Aurél gróf azzal kezdte megnyitóját, hogy a magyar gazdaközönségnek energikusan kell tiltakoznia az ellen, hogy a külső kereskedelmi szerződések megkötésénél befejezett tények elé állítsák. 

A kiegyezési törvény világosan megmondja, hogy a kereskedelmi szerződések megkötése a két ország gazdasági minisztériumainak a dolga, most pedig diplomácziai uton kötnek szerződéseket. Ez ellen tiltakozni kell. 

Az elnök után Rubinek Gyula ismertette a Balkán államokkal kötött kereskedelmi szerződések gazdasági jelentőségét és bebizonyította, hogy a Magyarország állattenyésztését ezek a szerződések teljesen tönkre teszik, ezzel szemben azonban az osztrák mezőgazdasági érdekeket megvédi velük a külügyminiszter a károsodástól.


Mindezeknek okáért a következő határozati javaslatot terjesztette elő:
„Mondja ki az országos gazdagyűlés, hogy: az 1906. évi márczius hó 1-én életbeléptetett szerződéses vámpolitika befejezéseképp úgy gazdasági, mint külpolitikai szempontból a Balkán-államokkal kereskedelmi szerződések kötését nem ellenzi, sőt kivánatosnak is tartja de csak abban az esetben, ha a szerződéses vámtarifában biztosított paritásos mezőgazdasági és ipari vámvédelem fentartásával, az összesség terhére s nem kizárólag a magyar mezőgazdaság egyoldalú megkárosításával köttetnek meg.” 

Többek hozzászólása után, a határozati javaslatot egyhangulag elfogadta a naggyűlés. 

Ezután Pirkner János miniszteri tanácsos Magyarország állattenyésztési politikájáról tartott tartalmas előadást.

Több fölszólalás után az elnök megköszönte a gyűlésen megjelentek érdeklődését és a gyűlést berekesztette.