A postakincstár felelőssége

A budapesti kir. itélőtábla egy konkrét eset alkalmából kimondotta, hogy a postalevélhordók a pénzes leveleket és utalványokat a postahivatal utasitása folytán és attól nyert meghatalmazás alapján kézbesitik és fizetik ki abból a pénzből, amelyet a postahivatal ebből a célból levélhordóknak átenged.

A pénzes levélhordók tehát ebbeli szolgálatuk tartama alatt nem egyéni, hanem a postahivatalnak azt az átruházott tevékenységét végzik, amelyet ez a közönség érdeke és kényelme szempontjából ezen közvetlen uton végeztet és a melyet különben a postahivatal maga volna köteles teljesiteni.

A postai levélhordók ezen átruházott hatáskörben nem saját, hanem a postakincstár pénzével rendelkeznek és az ekként birtokukba jutott pénz elvesztése vagy jogtalan eltulajdonitása esetén a kár első sorban is a kincstárt és nem ezeket a levélhordókat sujtja és a postakincstár az ekként elszenvedett kárát ezeken a levélhordókon csak az esetre veheti meg, ha azokat gondatlanság vagy oly szabálytalanság terheli, a mely miatt a kár bekövetkezett.