A világ legnagyobb hajója

Bemutatjuk olvasóinknak a Cunard-Line angol hajótársaság legujabb hajóját, a Lusitaniát, amely a napokban Liverpoolból Newyorkba érkezett és a 2780 tengeri mértföldnyi utat 5 nap és 54 percz alatt tette meg. Ilyen formán a Lusitania a világ leggyorsabb hajója, amellett, hogy a legnagyobb is.

Megérkezését zenekarok, százezernyi tömeg ordítása s a newyorki kikötőben lévő számtalan hajó tülkének az eszeveszett fülsiketítő búgása fogadta. A hajó kapitánya kijelentette, hogy a hajója a későbbi utakon még gyorsabban fog haladni, mert a próbauton a gépek erejének teljes kihasználása lehetetlen – amellett a nagy köd is akadályozta, hogy teljes menetsebességét kifejthesse. A köd olyan sűrű volt, hogy a Newyorkból a „Lusitania” elé indult hajók csak akkor vették észre az óriást, a mikor az már mindössze öt tengeri mértföldnyire volt tőlük. A hajó utasai igen elégedettek az uttal.

Mind az öt nap alatt csendes tengerük volt, de a hajón azért mégis erős rezgés érzett. A mérnökök állítása szerint ennek könnyű lesz véget vetni. Mindazonáltal a háromezer utasnak egyikén sem tört ki a tengeri betegség. Hét vontatógőzös segédkezett a „Lusitaniá”-nak a horgonyvetésben. Mikor az utasok kiszállása megkezdődött, a kiváncsiak tömegének tolonglása olyan mérvet öltött, hogy a rendőrségnek kellett közbelépnie. A hajó az öt napi uton hatezer tonnánál több kőszenet fogyasztott el.