A budapesti távirda új gépterme

E napokban adták át a forgalomnak az új táviró géptermet, mely a főposta épület harmadik emeletének párisi- és korona-herczeg-utczai oldalát foglalja el.

Az új gépterem teljes hoszsza 93 méter, szélessége 16 méter és magassága 10 méter; tetőszerkezete Zielinszky tanár tervei szerint vasbetonokból készült: belső berendezése úgy technikai, mint higiénikus szempontból páratlan.

A táviratok felvételére és továbbítására 80 db Hughes (betűnyomó) gép és 120 Morse készülék szolgál, szükség esetén azonban többet is fel lehet szerelni. Ugy az érkezett és kézbesítendő, valamint a gépteremben az egyes csoportok között a gépekhez továbbítandó táviratokat légnyomású csőposta szállítja.

A Hughes gépek a legújabb rendszerűek, szerkezetüket közvetlen villamos motor hajtja. A terem kitűnően van szellőztetve; gőzfűtőberendezése nyáron a levegő hűtésére is használható. Világítása szintén ideális, 44 villamos ivlámpa a nappalinál szebb és egyenletesebb, mondhatni tündéri világosságot terjeszt. A teremben levő óriás méretű villamos órák teljesen egyformán mutatják a pontos időt.

A mellékhelyiségek méltán sorakoznak a gépterem mellé; a butorzat itt is, mint az egész berendezés, festés stb. magyar stílusban van tartva, a hálóteremben 20 ágy áll az éjjeli szolgálatban egymást felváltók rendelkezésére.

Miután a távirdánál állandóan körülbelül 300 hivatalnok van szolgálatban, szükség van étkező helyiségre is, mely szintén a legjobban van berendezve.

Az épitést Ray Rezső műépítész s a technikai épitését Paskay Bernát posta- és távirda mérnök vezette.

Büszkeséggel mondhatjuk, hogy ilyen táviró központja egy országnak sincs!