A Nobel-díj győztesei

A minap osztották ki hatodszor a Nobel-díjat, ezt a nagyszerű nemzetközi pályadíjat,amelyet az alapító végrendelete értelmében egy nagybizottság itél oda vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül a világ legérdemesebb férfiai között. Az idén egy német, egy angol, két franczia és egy olasz ember kapta a díjakat.

A békedíjakat Moneta Tivadar Ernő és Renault Lajos nyerték. A jutalmazottak között a Kipling nevér ismeri legjobban a nagyközönség, ő az irodalmi díjat nyerte.

A fizikai díjat Michelson Albert, csikágói egyetemi tanár nyerte. 45 éves, német születésű ember, egész fiatal korában Amerikába vándorolt ki. Már 30 éves korában egyetemi tanár lett. Rendkívül sok tudományos felfedezéssel gazdagította a fizikát. Az utóbbi években sok szó esett tudományos körökben Michelsonnak arra irányul kisérleteiről, hogy a hosszuság egységének uj mértékét állapitsa meg.

Az ez idő szerint használatos mértékegység, a méter, önkényes annyiban, hogy a Párisban őrzött egy méternyi hosszu irridiumplatinarud nem pontosan tízmilliomod része a föld délköre negyedrészének.

Michelson megkisérelte egy bizonyos fajta világosság hullámhosszának a jelenleg érvényes mérték-méretekhez való viszonyának meghatározását s ily módon abszolút mérték megtalálását.

Kisérletei kivált Angliában és Amerikában keltettek nagy érdeklődést. Michelsonnak sikerült az égi testek látszólagos nagyságát is megmérnie. Nevezetesek a fény megmérése körül végzett kisérletei is.

A kémiai díj nyeretese Buchner Ede, német egyetemi tanár, most 48 éves. Korszakosak voltak az enzyma körül végzett kutatásai. Pasteurnak azt az elméletét, hogy minden erjedési jelenségnek mikroszkópikus méretű apró élplények az okozói, Buchner oda módosította, hogy az erjedéshez nem szükséges, hogy a csirgombák éljenek még: ha elhaltak is, erjedést okozhat a bennük rejlő anyag.

Az orvosi díjat Laveran párisi tanár nyerte el, aki mint a Pasteur-intézet vezetője nagy szolgálatot tett az orvosi tudománynak.

A díjak átadása Krisztiániában történt nagyszerü ünnepélyek keretében, a többi Nobel-díjat pedig az alapító rendelkezése értelmében Stockholmban osztották ki. A hat világhírü jutalmazott arczképét itt mutatjuk be olvasóinknak.