A kertészet és a magyar államvasút

A utazó közönségnek a figyelmét bizonyára már régebben fölkeltette a budapesti-salgótarjáni és kelenföldi vonalak mentén az őrházak virágdísze, a mellettük jobbról-balról elhúzódó mintaszerű gyümölcsfasorok, a szép fajbaromfi, egyik-másik helyen a tiszta, erőteljes fajtehenek. A magyar államvasutak jobbparti üzletvezetősége nagy és fontos kulturhivatást teljesít itt, művelődési, népjóléti és gazdasági szempontból. 

A keleti pályaudvarról kiindulva, a mint a külső kerepesi-úton a vasúti hídhoz érkezünk, már találkozunk az első vasútmenti kertecskével, s innen kezdve egész Salgótarjánig minden vasúti őrháznál csinos, szinte mértani pontossággal határolt virágágyak, rövidre nyirt pázsittal beszegve, kis díszkertecskék, előkertek rózsákkal, vagy épen szépvirágú díszcserjékkel, fenyőfélékkel díszlenek. 

Az őrházak falait fölváltva az egyik helyen futórózsák, a másikon pompás csemegeszőlő, a harmadikon alma meg körte redélyfák, a negyediken nagyvirágú iszalag színgazdag virágai ékesítik. A blokk és távbeszélő jelzőházikók sincsenek kivéve, ezeket is, ha egyéb nem, de legalább egy csík szép nyári virágszegély övezi. 

A hol a terület megengedi, a zöldségről sem feledkeztek meg. A kis zöldséges kertek valódi mintakertek, kitűnő példái annak, hogy e hasznos növényeket hogyan lehet csinnal, gazdaságosan és egyúttal izlésesen elhelyezni. Hej, de sok falusi kert vehetne róluk példát! Még példásabb a gyümölcsfatenyésztés. Az alma, körte, szilva, cseresznye, meggy és szőlő fajták kitűnő tanulmányul szolgálhatnak a gyümölcstermelőknek és kedvelőknek. Nem sok fajtát tenyésztenek, de valamely szempontból mindig jeles fajtát, a melyek az elterjedésre érdemesek. 

A gyümölcsfák és szőlők az őrházakon rendszerint többkarú redélyalakban vagy pedig orsóalakban idomítva műveltetnek és kitűnő jókarban, egészséges, jórészben már termő állapotban vannak. Az idomított fákon kívül minden őrház mellett magas vagy félmagas törzsű fákból kis gyümölcsöst létesítettek, a vasút mentén pedig, egyik őrháztól a másikig, pompás, két méter magas-törzsű kifogástalan koronás fák állanak, a melyek virágzás idején valóban elragadó látványt nyújtanak. 


A szükséges növények, bokrok és fák tenyésztésére és nevelésére két telep szolgál. A dísznövények: pelargoniumok, rózsák, orgonák, cannák, szegfüvek, callyopsisek, clematisek, lobéliák és más egyéb virágok és díszítő növények a Máv. Kőbányai díszkertészetéből kerülnek ki. Itt tenyésztik az összes szükséges növényanyagot, az őrházak kertecskéinek, előkertjeinek és az őrházak ablakaiban elhelyezett virágosládák virágai, az egyes ünnepélyes alkalmakhoz szükséges díszítő növényekkel együtt. 

Ez a kertészet nagy gonddal és szakértelemmel van berendezve és szinte mintaszerű, sőt még egyes látványos részletekkel is dicsekedhetik. Üvegházai s szaporítói, növényágyai, faiskolái, csemetekertjei, mind valamennyien a legnagyobb figyelemre vallanak. Egyes részletei olyanok, hogy szinte kár, hogy a nagyközönség nem gyönyörködhetik bennük.

A külső területen a legnagyobb rendben sorakoznak egymáshoz az egyes növénytáblák, majd egy különlegesség és látványosság számba menő sziklacsoport köti le a figyelmet négyszáznál több alpesi növénynyel, a milyen Budapesten több aligha van; majd egy szőnyeg-ágy ragadja meg izléses összeállításával az ember szemét. Nagy, hat méter átmérőjű növény-ágy ez s tanulmány czéljaira való. Ilyen ágyat fognak kiültetni a pályaudvar elé. Ehhez az egyetlen egy növénycsoporthoz közel 8000 darab apró növény kell.

Az üvegházakban példás rend és tisztaság uralkodik.
Ezekben tenyésztik azokat a dísznövényeket, a melyeket akkor használnak a különböző pályaudvarok díszítésére, ha az uralkodó-család valamely tagját vagy más magasrangú utast kell fogadni. 

A gyümölcsfák, a szőlők és a rózsafák egy része az államvasutak hatvani anyafagyümölcsöséből és faiskolájából kerülnek ki. Ez két és félhold kiterjedésű, a rend, a tisztaság, a gondos kezelés már az első tekintetre szembeötlő. Van benne egy anyagyümölcsös, egy törpefa anyagyümölcsös 400 anyafával, az utak mentén idomított alakgyümölcsfákkal. 

A gyümölcsösben kedves látvány a 270 méter hosszú főút, 145 remek, tizenkét éves kétkarú redélygyümölcsfával. Ebből az anyagyümölcsösből szedik a szükséges oltóanyagot a faiskolában nevelt fák nemesítésére. Magában a faiskolában több ezer gyümölcsfát nevelnek, szőlővesszőt termelnek. 

Az anyagyümölcsöstől nem messze van a Máv. tisztviselők telepe, az „Erzsébet-park”-kal. A park ízléssel és sok tudással, természetes, vagyis angol stilben van berendezve, s sokban eltér a sablonszerűen telepített parkoktól. Minden egyes növény, cserje vagy facsoport egy külön tanulmány eredménye s valamennyinél az ízlés és a csín mellett a színek összhangzatos összeállítására voltak figyelemmel.

A virágos cserjecsoportokban a cserjék egy időben virítanak s a virágok szine egymással mindig harmonizál. Ugyanezt tapasztaljuk azon cserjecsoportoknál, a melyekben nem a virágra, hanem a levelek szinére fektették a fősulyt. Az „Erzsébet-park” mind szépsége, mind az ültetvények gondos és czéltudatos megválasztása által nem csupán mintaparkja Hatvannak, hanem messze vidéken is alig akad párja. 

A vonalon minden egyes őrház szinte egy kis mintagazdaság.
Az üzletvezetőség kitűnő fajállatokról gondoskodott, minélfogva igen szép fajbaromfit látunk az őrházak udvarain. Mindenik őrháznál más-más fajta van, minden udvar egy-egy tiszta fajta tenyészet. A baromfiak számára megfelelő, igen czélszerűen berendezett ólakat készítettek, a melyeket tiszta homokkal látnak el. A hol szükséges a disznó- és tehéntartás, szintén megfelelően szerkesztett ólakban és istállókban, amelyek a modern állathygienia elvei szerint vannak készítve, láthatunk kitünő fajdisznókat és teheneket.

Az egész berendezés mintaszerű és tapasztalható a rendkívüli tisztaság ezekben az ólakban és istállókban. Meglepően tiszták a disznóólak, a melyek szerkezetüknél fogva szinte teljesen szagtalanok. Ebből is az látszik, hogy mily fényes eredménynyel vannak emberek rendre és tisztaságra nevelve. 

Az államvasutak kétségkívül fontos kulturális és népjóléti feladatot szolgálnak ezzel a nagyszabású kertészeti berendezéssel, mert alkalmazottaikat megtanítják s rászoktatják a virággal és gyümölcscsel való hasznos és szép foglalkozásra, anyagi helyzetüket is javítják s ezek a kis vasúti kertek és baromfi-udvarok példaadásul és mintául szolgálnak a környékbeli népnek is. Nem csoda tehát, ha ez a kertészet már magára vonta a külföldi szakkörök élénk érdeklődését.

K. Á.