Az Agrária erőtakarmánygyár rt. viharos közgyülése

Az Agrária erőtakarmánygyár rt. junius 28-án közgyülést tartott, amelynek lefolyása igen viharos volt. Mielőtt a közgyülés a napirend tárgyalására áttérhetett volna, Elek Mór dr. kifogásolta a közgyülés egybehivásának módját és követelte, hogy a mulasztást jegyzőkönyvbe foglalják.

Az elmult üzletév tetemes veszteséggel zárult.
A veszteség okai az 1907. évre nyulnak vissza. A sulyos pénzügyi válság miatt a követelések vagy egészben vagy részben elvesztek, behajthatatlanokká váltak. Az árukötések felbontása, a gyári üzem kényszerű beszüntetése, a hitel megvonása és a tűz, amely a gyártelepen pusztitást okoztak, hogy az igazgatóság eredményt nem érhetett el.

Az intézet vezetését tavaly szeptemberben az igazgatóság Druch Arnold likvidátorra ruházta abban a reményben, hogy neki sikerül megmentenie a részvénytársaságot az elpusztulástól. Az igazgatóság kénytelen a közgyülésnek a társaság felszámolását ajánlani.

Elek Mór dr. tudni akarja becsületesen sáfárkodott-e az igazgatóság pénzükkel.
Az intézet válságát a részvénytőke emelése idézte elő. Az Agrária korlátlan hitelt nyujtott a 100,000 K-val alapított Mezőgazdasági áruhitelbanknak, a melyről pedig csakhamar kiderült, hogy nem életképes. A gyártelepen pusztított tüzet azonban hiába igyekezett a mostani vezetőség a baj egyik okául feltüntetni.

Szende D. Antal a felügyelő-bizottság tagja bejelentette, hogy a felügyelő-bizottság a jelentéstételt megtagadta. Elek Mór dr. az ügyvezetés és a mérleg megvizsgálására bizottság kiküldését javasolta. Freund Manó szerint az ügy a törvényszékre tartozik. A közgyülés elhatározta, hogy szeptemberre uj közgyülést hivjanak össze, a mikorra a bizottság elkészül munkájával.

A bizottság tagjaivá megválasztották: Pajor Ignác dr.-t, Elek Mór dr.-t, Vécsy Ignác dr.-t, Balassa Zsigmondot, Elek Manót, Szende D. Antalt és Szántó Samut. Az Agrária közgyülésén hozott határozat a Mezőgazdasági áruhitelbank rt.-ra is vonatkozik és igy ennek közgyülése szintén szeptemberben lesz.