Gyilkos orosz kém

Krakkóban nagy feltünést keltett Leviczki Jenő lengyel ügyvéd halála. Az eset előzménye az volt, hogy Borovszka Janina asszony, a ki a Naprzod szerkesztősége ellen, amely azzal vádolta, hogy az orosz titkos rendőrségnek kémszolgálatokat tesz, becsületsértés miatt pört indított, védőügyvédjének, Leviczki Jenőnek lakásáról azt telefonozta a rendőrségnek, hogy Leviczki öngyilkos kísérletet tett.

A mentők Leviczkit halántékán lőtt sebbel eszméletlen állapotban találták; mellette revolver feküdt a földön. Leviczkit kórházba szállították, a hol, a nélkül egy eszméletét visszanyerte volna, meghalt.

Miután az orvosok megállapították, hogy a lövés nagyobb távolságból történt, a rendőrök Borovszkát letartóztatták.

Borovszka Janináról általánosan tudták, hogy szerelmi viszonya volt Leviczkivel. Borovszka tagadta a gyilkosságot és a rendőrségen azt mondta, hogy mihelyt a vizsgálati fogságból kiszabadul, öngyilkosságot fog elkövetni.

A Gazeta Narodova értesülés szerint Borovszka számos kompromittáló levelet intézett Leviczkihez, a melyeket mindenáron vissza akart kapni és ki is jelentette ismerőseinek:
- Meg kell kaparintanom ezeket a leveleket, még ha gyilkolnom is kellene miattuk!

Leviczki nemrég Varsóban volt, a hol meggyőződést szerzett arról, hogy Borovszka az orosz titkos rendőrségnek kémje volt.