A kassai pokolgép-merénylet

Mult heti számunkban röviden ismertettük a kassai pokolgép-merénylet s bemutattuk a megsebesült Mátyássy Zoltánt, s róla a kórházban készült fényképfelvételt.

A szenzácziós merénylet azóta állandóan foglalkoztatta a közvéleményt s az egész országban, de még külföldön is arra volt kiváncsi mindenki, ki követhette el a titokzatos merényletet. A katonai és rendőri nyomozás ezt nem tudta kideríteni, a míg a véletlen nem segített a nyomozó hatóságoknak.

Egy napon jelentkezett a budapesti rendőrségen Halassy Károly m. kir. államvasuti ellenőr s ennek Tibor nevű fia s elmondották, hogy ők tudják ki követte el a kassai merényletet. Elmondotta Halassy, hogy a mult hónapban a merénylet előtt három nappal Nagykanizsán volt Junga Sebő honvédszázados parancsnoknál, a ki mostoha öcscse, s az átadott neki egy kis csomagot, hogy azt, a nélkül, hogy megtekintené, adja fel Budapesten a postán.

Halassy, Tibor nevű fiára bízta a csomag feladását. A fiatal ember véletlenül a postán meglátta a czimzett nevét s a mikor a merénylet nyilvánosságra került, tudták csak meg, hogy milyen veszedelmes csomag volt náluk. Jelentkeztek a rendőrségen, a hol mindent jegyzőkönyvbe vettek.

Ennek alapján a budapesti rendőrség távirati uton kérte Junga százados letartóztatását. Ez meg is történt. A merénylő századost Székesfehérvárt börtönbe vetették. Ezek után már csak a merénylet oka foglalkoztatta a közönséget. Csakhogy ebből nagyon kevés került nyilvánosságra.

A legtöbben asszonyt sejtettek a dologban s azt hiszik, hogy a merénylet Junga százados feleségének személyében áll összefüggésben. Hogy ebből a hiresztelésből mi igaz, nem tudjuk, de annyi bizonyos, hogy Junga százados igen különös s nem mindennapi módon akarta elpusztítani Mátyássy Zoltánt.

A szenzácziós bünügy főszereplőit s a pokolgépet e heti számunkban közöljük.