Az angol királyné és nővére

Tudvalevő, hogy a jelenlegi angol királyné, Alexandra és a meghalt orosz czár özvegye, Mária (Dagmar) nővérek. Mindketten dán herczegnők voltak és a kopenhágai udvarból ment az egyik az angol Towerbe, a másik Kremlbe.

Az angol királynéról mindenki tudja, hogy igen megelégedett családi életet él, a maga részéről nem igen avatkozik politikai dolgokba. Másként áll a dolog az özvegy anyaczárnéval. Ő már határozottan kultiválja a politikát, sőt a politizálás szempontjából távol sem kedvelt egyéniség, mivel a gyülölt ó-orosz politikusokat támogatja, a kik tudvalevőleg ellenségei minden szabadabb mozgalomnak.

Igen gyakran találkozunk különben a napilapok hasábjain hírekkel, a melyek az anyaczárné politikai beavatkozásáról tudósítanak. A hírekhez füződő kommentárok sohasem kedvezők az anyaczárnéra, a ki életének tetemes részét a Pobjedoneszczevek és János papok körében töltötte. Innen keletkezett az ő ismeretes orthodox orosz világ és politikai nézete. Ez okból a liberális oroszok nem is szeretik.