Ruiz asszony

Nem rég történt, hogy Londonban egy fiatal, szép és előkelő társaságba tartozó nő titokzatos körülmények között elhalt.

Az illetőt Ruiznének hívták és néhány év előtt a leghíresebb amerikai szinpadi szépség volt. Nőül ment Ruiz kubai követségi tanácsoshoz, kivel Londonba költözött. Ott ismerkedett meg Ruizné a fiatal Vanderbilt Alfréd milliárdossal, a ki nemcsak óriási vagyona, hanem különcz hajlamai és ritka értékes istállója révén közismert egyéniség.

Vanderbilt tulajdonkép egy Rives Burdin nevű asszonyba volt szerelmes, de nehogy a neje (t.i. Vanderbiltné) gyanut meríthessen, Ruiz asszonynyal szemben mutatkozott tul udvariasnak. Ruiz asszony ismerte a Vanderbilt czélját és bele is egyezett abba, hogy ezt az álszerepet végigjátsza azért, hogy Vanderbiltnét hamis nyomra terelje, de Vanderbiltné megtudta, hogy Rives Burden asszony a kedvese a férjének, mire Vanderbilt ellen beadta a válókeresetet.

Persze: mindez nyilvánosságra jutott, a londoni társaság sokat foglalkozott az esettel, mire Rives Burden asszony szégyenében öngyilkosság lett. Az öngyilkosság hire Vanderbiltet egészen kétségbe ejtette s azonnal megszüntette a Ruiz asszonynyal való ismeretséget, a mely ugyis csak látszólagos volt.

És most jön a nemezis, Ruizné asszony a látszólagos szerepből komoly szerepbe esett, mert halálosan szerelmes lett Vanderbiltbe. Vanderbilt erről azonban tudni sem akart, a mi Ruizné kedélyét teljesen megzavarta; mélakórban esett és csakhamar öngyilkossá lett ő is. Öngyilkosságának oka csak halála után derült ki. A milliárdos ellen nemcsak Londonban, hanem Newyorkban is óriási a felháborodás.