Kálvin levelei a nőkhöz.

Külföldön ép most nagyon divatban van a nevezetes emberek levelezésének felkutatása és a közönség széles köreivel való megismertetése. Különösen a németek vették észre, mily érdekes olvasmány s mily szükséges kiegészítője az életrajzi ismereteknek az ilyen levél gyüjtemény.

Nyilván ez s Kálvin János születésének négyszázadik évfordulója vitte rá Pruzsinszky Pált, hogy egy szépen összeállított kötetben kiadja a genfi reformátornak azokat a leveleit, melyeket nőhöz intézett s a nők lelki gondozására szánt. Kálvin, mint kivált a régi nevezetes emberek túlnyomó része, nagyon szorgalmas levelező volt ifjú korától haláláig.

Leveleinek első gyüjteményét még 1575-ben adták ki barátai; azóta két kisérlet is történt a a fölgyülemlett óriási levél anyag összegyűjtésére, az egyik Ronnet gyűjteménye csak a franczia nyelven írt leveleket adja két kötetben, a másik, Herminford a kilenczedik kötetnél töredékben maradt műve, az összes leveleket.

Pruzsinszky nagy gonddal és szeretettel összeválogatott és szépen fordított szemelvényei nagyon jól megfelelnek czéljuknak: megvilágítják Kálvinnak felfogását a nőről s közelebb hozzák a reformátort a kálvinista nő közönség lelkéhez. A szép könyvet a Lórántffy Zsuzsanna egylet adta ki.