Kis gazda rovat

Gyümölcsfeldolgozó gépek kikölcsönzése

A gyümölcsértékesítés előmozdítása czéljából egyes oly községeknek, melyek a folyó évben nagyobb gyümölcstermést várnak s azt friss állapotban értékesíteni nem tudják, másrészt pedig anyagilag nincsenek abban a helyzetben, hogy gyümölcsfeldolgozó gépeket maguk beszerezhessenek: a földmívelésügyi miniszter „Simon”-féle czidermalmokat és „Mabile”-féle almaborsajtókat, valamint „Ryder”-féle amerikai vándoraszalókat, nemkülönben „dr. Győry”-féle talyigára szerelt szeszfőzőkészülékeket 3-6 heti használatra ingyen engedélyez, ha ez iránti kérvényeiket legkésőbb julius 10-ig hozzá beterjesztik.

A kikölcsönzött gépek szállítási költségeit az érdekeltek tartoznak viselni.
Ezen szeszfőzőkészülékeket azonban a miniszter borseprő és szőlőtörköly lefőzésére egyáltalán nem engedélyezi. A szállítható és csak átengedő „Ryder”-féle aszalékon kivül még a miniszter hajlandó nagyobb szilvatermő községeknek mintegy 700 (hétszáz) korona érték „Casenille”-féle aszalókat teljesen ingyen tulajdonukba bocsátani, ha ily aszalóknak mintegy 400 (négyszáz) koronát kitevő építési költségeit elvállalják s azok használatára vonatkozólag hozandó határozatukat jóváhagyás végett hozzá felterjesztik. 


Tojás eltartása télre

A tojás egész télen eláll, minden ételben használható, habja is jól fölverődik, ha sóban teszik el. Száraz faládikába egészen száraz sót kell tenni, esetleg a napon vagy a kemenczében megszárítani és úgy belerakni a tojást, hogy egyik sem érintse a másikat. A becsukott tojás száraz, hűvös helyen tartandó, de nem pinczében, mert annak nedvességét beszívja a só.