Babtermelés nagyban

Ha valaki nagyban óhajt babot termelni, akkor ajánlatos, hogy előbb több babféleséggel kezdje meg, így megtudhatja azt, hogy viszonyai közé melyik való. Termelésével érdemes foglalkozni, mert aránylag csekély termelési költséggel szemben nagy jövedelmet szolgáltat. Természetesen a jövedelem nagysága elsősorban a bab termelési értékétől és a talaj minőségétől függ.

A bab inkább a melegebb éghajlatot szereti s a középkötött vályogtalajon érzi magát a legjobban. Nedves agyag vagy nagyon száraz homoktalajra nem való. Alája friss istállótrágyát adni nem szabad, mert különben folyton virágzik, de hüvelyt nem köt. E miatt az istállótrágyát az elővetemény alá adják, vagy ha ez nem volna lehetséges, akkor a trágyázást követő második évben következik.

A műtrágyák közül a szuperfoszfátot nagyon meghálálja, melyből kat. holdankint 135–150 kg. adható. Könnyebb talajokon szuperfoszfáton kívül 50% kálitrágya is alkalmazható, még pedig 80 kg. kat. holdankint, de kérdésttevőnél erre nem lesz szükség. (Különben tanácsos volna későbben egy rendszeres műtrágyázási kísérletet végrehajtani.)

A vetésforgóban két gabona közé állítható, esetleg előtte kapásnövény foglalhat helyet. Alája a talajt úgy kell elkészíteni, mint a tengeri alá. Az őszi mélyszántást tavaszszal a grubberolás s ezt a vető szántás kövesse. Vethető tisztán és mint közöttesnövény tengeri közt, de kérdésttevőnek az első módot ajánlom, mert az utóbbinál a bab minősége gyengébb. A bab a hideg iránt nagyon érzékeny, miért is addig, a mig a fagyoktól tarthatunk, vetésével várni kell.

Rendszerint május első napjaira kerül vetésre, még pedig géppel 40-60 czm. sortávolban. Vethető ugyan fészekbe is úgy, hogy egy-egy kapával készített fészekbe 4-5 mag kerüljön, de nagybani termelésnél a sorosvetésnek kell előnyt adni, mert ezzel a munkát egyszerüsíti. Fészekvetésnél a vetőmagszükséglet kat. holdankint 50-60 l., sorosvetésnél 90-100 l. a mag nagysága szerint. Sorosvetésnél a növények 15-20 czm.-re kiritkítandók.


A bab ápolása 2-3 kapálásból áll, mely munkálat a bab nagybani termelésénél kézi kapálógépekkel vagy lókapával könnyen végezhető. Ha vetés után a talaj megcserepesednék, akkor a kérget czélszerű könnyű boronával vagy gyűrűs hengerrel megtörni, mert a bab oly gyönge csírával rendelkezik, hogy az a föld kérgét áttörni nem képes. Az első kapálás akkor adható, mikor a bab 4-4 levelében van, a második kapálás virágzás előtt, a mikor egyszersmind a babot gyöngén feltöltögetjük. Szükség szerint még egy harmadik kapálás is adható.

Aratása akkor következik, ha a hüvelyek nagy rész már érett, a mi rendesen augusztus vége felé szokott bekövetkezni. Valamennyi hüvely beérését nem lehet bevárni, mert akkor az alsó hüvelyek könnyen felpattannak s így nagy lesz az elhullási veszteség.

Aratását töbféleképen végezhetjük.
A hol olcsó kézierő áll a gazda rendelkezésére, ott kézzel szedik le a beérett hüvelyeket, de mivel ez a ritkább esetek közé tartozik, általánosságban a töveket kinyüvik, vagy kötöttebb minőségű talajon sarlóval vágják le s azt petrenczékbe összerakva, még 1-2 napig a szántóföldön száradni hagyják s azután ponyvával letakart szekereken behordva, hadarókkal vagy cséplőgéppel kicséplik. Gépcséplésnél ügyelni kell arra, hogy a dobkosár tágra nyittassék s hogy a gép csak lassan hajtassék, mert különben az amugy is megsértett magvak száma jóval nagyobb lesz, a mi az értékét nagyban csökkenti. E miatt a hadarókkali cséplésnek előny adandó.

A bab megtermelése 9-10 métermázsa körül szokott lenni kat. holdankint, mely könnyen értékesíthető, főleg Fiume és Trieszt számára. Ámde jó áron és biztosan csak a fehérszínű és aprószemű babfélék értékesíthetők, miért is csak ezek termelését lesz czélszerű felkarolni, ezek közül is csak a gyalog- vagy bokorbab válfajokat. A futó- vagy karóbabok szántóföldi termelése figyelembe nem jöhet, mert karózásuk nagyban emeli a termelési költséget.

Az ajánlható bokorbabok közül felemlithető az ezeregyért, az etampesi korai- és a gyöngybabot mint olyanokat, melyekkel hazánkban kitűnő eredményeket értek el. Az ezeregyért babot a magyaróvári gazdasági akadémia kisérleti terén már számos éven át sikerrel termelik, úgyszintén az etampesi törpe babbal is jó eredményekre jutottak.

Végül megjegyzendő, hogy a bab, a milyen érzékeny a hideg iránt, épen úgy megérzi a tartós szárazságot is, és a nagyobb szárazság is csökkenti a babtermést.