Kis gazda rovat

A hollandi tyúkfajta

Ha nem is a legszebb, de mindenesetre a szebb tyúkfajok közé tartozik a hollandi, a mely szelid és ragaszkodó természetéért a legkellemesebbek egyike. 

Sajnos, hogy e mellett nagyon is elpuhultak.
A nedves talaj, melyen az esővíz megállott, könnyen megbetegíti és a mellett csak nehezen gyógyítható, míg viszont homokos, kavicsos vagy meszes talaj nagyon alkalmas neki. De még ezen is gondozást és oltalmat kivánnak esőzés, hideg és mindenfajta nedvesség ellen.

Jól tartva, kitűnő tojó és csak kevés más faj múlja felül termékenység dolgában.
Rosz kotló lévén, majdnem szakadatlanul tojik, úgyannyira, hogy végre teljesen és gyógyíthatlanul megromlik. A tojása arányban van nagyságához, vagyis középnagyságon aluli, tiszta fehér és nagyon izletes. A húsa is jó, ámbár nem igen alkalmas a hízásra. A jó kakas 2,5, a tyúk mintegy 2 kgr. súlyú.

A kakas feje élénk, kissé kaczér, erősen kidudorodó koponyával és közepes, szép arányú csőrrel. Taréja alig, vagy épen nem látható; állebernyege hosszú, vékony, lelógó; fültakarója kicsi, sima, hosszúkás; búbja gömbölyű, nagy és tömött; nyaka mérsékelt hosszúságú, nagyon egyenesen feltartott, kihivó és dúsan tollazott; teste könnyed, csinos, a vállaiban kissé széles, a nyeregben keskeny; szárnya aranyos és csinos tartású; melle gömbölyded, tömör és kiálló; alsó czombja rövid, lábszára szintén rövid, vékony, sima; lábujjai közép hosszúságúak és vékonyak; farka majdnem egyenesen fölfelé tartott, nagy és dúsan tollazott; alakja meglehetősen kicsi, de tömzsi és kecses; tartása büszke és felfuvalkodott.

A tyúk búbja tömött, sűrű; a farka kissé legyezőszerű; alakja csinos; tartása kaczér és kiváncsi. A hollandi tyúk főszine a fekete, fehér búbbal. Utóbbinak tiszta fehérnek kell lennie. A csőr sötét szaruszinű, vagy fekete; a láb sötét palaszínű, vagy fekete: az arcz, állebernyeg és szem piros; a fültakaró fehér.


Magas díjakat tűztek ki tiszta fehér testű és fekete búbos hollandiak tenyésztésére.
Állítólag Angliában sikerült is ez a kisérlet és, mint mondják, ez az összeg hollandi szinvarietások közt a legszivósabb természetű. Kevésbé népszerűek és ritkán láthatók a kékesszürke, egészen fekete, egészen fehér, kakukszinű és chamois tollú hollandiak.

E fajt csakis szépsége és termékenysége teszi ajánlhatóvá, máskülönben – a már említett nagy elpuhultsága miatt – háztartási czélokra nem igen alkalmas.